Trwa ładowanie...
d1fez8e
d1fez8e

Kiszone cytryny. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz

Przepis

Kiszone cytryny to przysmak, który od wieków cenią mieszkańcy Maroka, Algierii czy Indii. Są jednym ze składników tradycyjnego marokańskiego tadżinu. Sprawdzą się również jako dodatek do polskich dań. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.

1.8
(12 głosów)
Oceń:
d1fez8e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kiszone cytryny. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Kiszone cytryny. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
Składniki
  • 12 cytryn
  • 12 łyżeczek soli
  • 6 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 papryczki chili
  • 2 liście laurowe
  Archiwum prywatne
Przepis
  • Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk.
  • Ułożyć w słoiku. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą.
  • Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone).
  • Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do mięs. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1fez8e
Kiszone cytryny. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
11
Share
d1fez8e
d1fez8e

d1fez8e
d1fez8e
d1fez8e