Antrykot na sałacie. Najlepiej smakuje z grilla
Solidna porcja aromatycznego i soczystego mięsa to zawsze dobry pomysł na obiad. Ewa Wachowicz poleca swój sprawdzony przepis na grillowany stek. Dzięki wyrazistej marynacie z chili i czosnkiem mięso wyjdzie przepyszne. Świetnie sprawdzi się także podczas majowego grillowania.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Niezbędne składniki:
1 kg antrykotu wołowego
2 łyżki soli
1 łyżka - chili
1 łyżka - słodkiej papryki
1 szczypta - cayenne
4 ząbki - czosnku
Sałata:
- mieszanka sałat
- pomidory koktajlowe
- żółta papryka
- cebula czerwona
- prażone ziarna dyni
Winegret z sosem sojowym:
- 1 łyżeczka - musztardy Dijon
- 1 ząbek - czosnku
- 2 łyżki - sosu sojowego
- 2 łyżki - soku z cytryny
- 2 krople - tabasco
- 1 łyżka - miodu
- ½ szklanki - oliwy
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
Przepis
Antrykot podzielić na 4 grube plastry. Do miseczki wsypać sól, chili, paprykę i pieprz cayenne. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i taką suchą marynatą dobrze natrzeć mięso. Przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki (dobrze, by antrykot marynował się co najmniej przez jeden dzień).
Przepis
Do kubeczka nałożyć musztardę, przecisnąć ząbek czosnku, dolać sos sojowy, sok z cytryny, tabasco i miód. Wymieszać. Jeśli winegret nie jest wystarczająco pikantny i słony, można dodać jeszcze trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Małym strumieniem wlać oliwę – ciągle mieszając, by powstał gładki sos. Winegret powinien być odrobinę za słony, za kwaśny i za słodki. Wtedy na sałacie będzie smakował idealnie.
Przepis
Pokrojone pomidorki, cebulę w półplasterkach i paprykę pokrojoną w dużą kostkę ułożyć na liściach sałaty i posypać pestkami dyni, uprażonymi na suchej patelni. Sosem polać sałatę tuż przed podaniem, bo inaczej zwiędnie i przestanie być krucha.
Przepis
Mięso szybko opiec na mocno rozgrzanym ruszcie, przełożyć do wędzarni lub przykryć (świetnie nadają się kuliste grille z pokrywą). Poczekać kilka minut, by mięso doszło. Podawać w całości lub pokrojone w plastry.