Antrykot na sałacie. Najlepiej smakuje z grilla

Solidna porcja aromatycznego i soczystego mięsa to zawsze dobry pomysł na obiad. Ewa Wachowicz poleca swój sprawdzony przepis na grillowany stek. Dzięki wyrazistej marynacie z chili i czosnkiem mięso wyjdzie przepyszne. Świetnie sprawdzi się także podczas majowego grillowania.

Antrykot na sałacieAntrykot na sałacie
Ewa Wachowicz

Składniki

Niezbędne składniki:
1 kg antrykotu wołowego
2 łyżki soli
1 łyżka - chili
1 łyżka - słodkiej papryki
1 szczypta - cayenne
4 ząbki - czosnku

Sałata:

  • mieszanka sałat
  • pomidory koktajlowe
  • żółta papryka
  • cebula czerwona
  • prażone ziarna dyni

Winegret z sosem sojowym:

  • 1 łyżeczka - musztardy Dijon
  • 1 ząbek - czosnku
  • 2 łyżki - sosu sojowego
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • 2 krople - tabasco
  • 1 łyżka - miodu
  • ½ szklanki - oliwy
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Przepis

Antrykot podzielić na 4 grube plastry. Do miseczki wsypać sól, chili, paprykę i pieprz cayenne. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i taką suchą marynatą dobrze natrzeć mięso. Przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki (dobrze, by antrykot marynował się co najmniej przez jeden dzień).

Przepis

Do kubeczka nałożyć musztardę, przecisnąć ząbek czosnku, dolać sos sojowy, sok z cytryny, tabasco i miód. Wymieszać. Jeśli winegret nie jest wystarczająco pikantny i słony, można dodać jeszcze trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Małym strumieniem wlać oliwę – ciągle mieszając, by powstał gładki sos. Winegret powinien być odrobinę za słony, za kwaśny i za słodki. Wtedy na sałacie będzie smakował idealnie.

Przepis

Pokrojone pomidorki, cebulę w półplasterkach i paprykę pokrojoną w dużą kostkę ułożyć na liściach sałaty i posypać pestkami dyni, uprażonymi na suchej patelni. Sosem polać sałatę tuż przed podaniem, bo inaczej zwiędnie i przestanie być krucha.

Przepis

Mięso szybko opiec na mocno rozgrzanym ruszcie, przełożyć do wędzarni lub przykryć (świetnie nadają się kuliste grille z pokrywą). Poczekać kilka minut, by mięso doszło. Podawać w całości lub pokrojone w plastry.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia