Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami
Rumiane kotlety z ziemniaczanego ciasta wypełnione pysznym farszem. Do tego pikantny pomidorowy sos. Brzmi pysznie? To doskonały pomysł na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Na kotlety:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 4 łyżki mąki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka chili
- sól, pieprz
Na nadzienie:
- 3 duże pieczarki
- 2 średnie kiełbasy zwyczajne
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 suszone połówki pomidorów
- 1 papryczka chili
- zioła prowansalskie
- 3 małe cebulki
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
Ponadto:
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Ziemniaki ugotować wraz z ząbkami czosnku i solą. Cebulkę drobno pokroić. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 8 części.
Kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka, wszystko podsmażyć i osączyć z tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety.
Kotlety panierować w bułce tartej, ponacinać delikatnie w kratkę i smażyć na oleju na małym ogniu. Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron, zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować, aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze