Trwa ładowanie...
darfvea
05-02-2020 13:44

Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami

Przepis

Rumiane kotlety z ziemniaczanego ciasta wypełnione pysznym farszem. Do tego pikantny pomidorowy sos. Brzmi pysznie? To doskonały pomysł na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

darfvea
4.9
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na kotlety:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 4 łyżki mąki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, pieprz

Na nadzienie:

  • 3 duże pieczarki
  • 2 średnie kiełbasy zwyczajne
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz

Sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 suszone połówki pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • zioła prowansalskie
  • 3 małe cebulki
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
Przepis

Ziemniaki ugotować wraz z ząbkami czosnku i solą. Cebulkę drobno pokroić. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 8 części.

Kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka, wszystko podsmażyć i osączyć z tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety.

Kotlety panierować w bułce tartej, ponacinać delikatnie w kratkę i smażyć na oleju na małym ogniu. Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron, zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.

Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować, aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać.

Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj