Garnek drwala. Szybki obiad z jednego garnka z ziemniakami i kiełbasą
To jednogarnkowe danie składa się z ziemniaków i różnych rodzajów wędzonek: boczku, kiełbasy oraz szynki, zanurzonych w aromatycznym pomidorowym sosie. Danie bardzo sycące, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 20 dag boczku wędzonego
- 20 dag kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
- 15 dag szynki wędzonej lub polędwicy łososiowej
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 obrane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
- 1 papryczka chilli pozbawiona pestek i pokrojona w plasterki
- 1 mała cukinia pokrojona w półplastry lub kawałek dyni pokrojonej w kostkę
- 1 czerwona papryka pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
- przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: majeranku, cząbru, tymianku, 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Dodatkowo:
- 3 łyżki smalcu
- 500-600 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki *
- Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać smalec.
- Boczek pokroić w kostkę, podobnie jak szynkę. Dodać wraz z cebulą na rozgrzany smalec i podsmażyć.
- Kiedy wędzonka i cebula lekko się zrumienią, dodać do nich ziemniaki i paprykę (oba rodzaje).
- Zrumienić i przemieszać kilkakrotnie. Następnie dodać cukinię (lub obraną ze skórki dynię) i kiełbasę pokrojoną w grubsze plasterki.
- Po kilku minutach dodać przyprawy i zalać wszystko bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać rozrobiony z gorącym bulionem koncentrat pomidorowy i gotować przez kilka minut.
Garnek drwala posypać na talerzu natką pietruszki, można także dodać kleks kwaśnej śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze