Trwa ładowanie...
d322i7d
09-11-2020 15:38

Garnek drwala. Szybki obiad z jednego garnka z ziemniakami i kiełbasą

Przepis

To jednogarnkowe danie składa się z ziemniaków i różnych rodzajów wędzonek: boczku, kiełbasy oraz szynki, zanurzonych w aromatycznym pomidorowym sosie. Danie bardzo sycące, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej.

d322i7d
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
  • 15 dag szynki wędzonej lub polędwicy łososiowej
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 obrane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
  • 1 papryczka chilli pozbawiona pestek i pokrojona w plasterki
  • 1 mała cukinia pokrojona w półplastry lub kawałek dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: majeranku, cząbru, tymianku, 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Dodatkowo:

  • 3 łyżki smalcu
  • 500-600 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • *
Przepis
  • Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać smalec.
  • Boczek pokroić w kostkę, podobnie jak szynkę. Dodać wraz z cebulą na rozgrzany smalec i podsmażyć.
  • Kiedy wędzonka i cebula lekko się zrumienią, dodać do nich ziemniaki i paprykę (oba rodzaje).
  • Zrumienić i przemieszać kilkakrotnie. Następnie dodać cukinię (lub obraną ze skórki dynię) i kiełbasę pokrojoną w grubsze plasterki.
  • Po kilku minutach dodać przyprawy i zalać wszystko bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać rozrobiony z gorącym bulionem koncentrat pomidorowy i gotować przez kilka minut.

Garnek drwala posypać na talerzu natką pietruszki, można także dodać kleks kwaśnej śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Garnek drwala. Szybki obiad z jednego garnka z ziemniakami i kiełbasą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj