Garnek drwala. Szybki obiad z jednego garnka z ziemniakami i kiełbasą

To jednogarnkowe danie składa się z ziemniaków i różnych rodzajów wędzonek: boczku, kiełbasy oraz szynki, zanurzonych w aromatycznym pomidorowym sosie. Danie bardzo sycące, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej.

Garnek drwalaGarnek drwala
Karolina Rozmus

Składniki

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
  • 15 dag szynki wędzonej lub polędwicy łososiowej
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 obrane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
  • 1 papryczka chilli pozbawiona pestek i pokrojona w plasterki
  • 1 mała cukinia pokrojona w półplastry lub kawałek dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: majeranku, cząbru, tymianku, 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Dodatkowo:

  • 3 łyżki smalcu
  • 500-600 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • *

Przepis

  • Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać smalec.
  • Boczek pokroić w kostkę, podobnie jak szynkę. Dodać wraz z cebulą na rozgrzany smalec i podsmażyć.
  • Kiedy wędzonka i cebula lekko się zrumienią, dodać do nich ziemniaki i paprykę (oba rodzaje).
  • Zrumienić i przemieszać kilkakrotnie. Następnie dodać cukinię (lub obraną ze skórki dynię) i kiełbasę pokrojoną w grubsze plasterki.
  • Po kilku minutach dodać przyprawy i zalać wszystko bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać rozrobiony z gorącym bulionem koncentrat pomidorowy i gotować przez kilka minut.

Przepis

Garnek drwala posypać na talerzu natką pietruszki, można także dodać kleks kwaśnej śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca