Tartaletki z chmielem. Prosty przepis na letnie przyjęcia
To wyśmienite i sycące danie obiadowe, które nadaje się, by je podawać na ciepło lub zimno. Możesz je przygotować w dużej formie lub małych foremkach do tartaletek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Z mąki i tłuszczu z dodatkiem soli zagnieć ciasto, dolewając malutkimi porcjami wodę, aż się zwiąże. Gotowym ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę o średnicy 22 cm lub 4–6 foremek na tartaletki.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj ser, cebulę i przyprawy.
- Na cieście poukładaj pędy chmielu i wylej na nie mieszankę jajeczną.
- Dużą tartę piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C, małym tartaletkom powinno wystarczyć 25 minut, żeby masa się ścięła.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl