Tartaletki z chmielem. Prosty przepis na letnie przyjęcia
To wyśmienite i sycące danie obiadowe, które nadaje się, by je podawać na ciepło lub zimno. Możesz je przygotować w dużej formie lub małych foremkach do tartaletek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Z mąki i tłuszczu z dodatkiem soli zagnieć ciasto, dolewając malutkimi porcjami wodę, aż się zwiąże. Gotowym ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę o średnicy 22 cm lub 4–6 foremek na tartaletki.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj ser, cebulę i przyprawy.
- Na cieście poukładaj pędy chmielu i wylej na nie mieszankę jajeczną.
- Dużą tartę piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C, małym tartaletkom powinno wystarczyć 25 minut, żeby masa się ścięła.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze