Tartaletki z chmielem. Prosty przepis na letnie przyjęcia

To wyśmienite i sycące danie obiadowe, które nadaje się, by je podawać na ciepło lub zimno. Możesz je przygotować w dużej formie lub małych foremkach do tartaletek.

Tartaletki z chmielem. Prosta przekąska na letnie przyjęciaTartaletki z chmielem. Prosta przekąska na letnie przyjęcia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1½ szklanki mąki
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • zimna woda (1–2 łyżki)
  • 1 pęczek młodych pędów chmielu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g startego dojrzałego sera, np. parmezan, Bursztyn lub twardy ser kozi
  • chili, ulubione zioła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Z mąki i tłuszczu z dodatkiem soli zagnieć ciasto, dolewając malutkimi porcjami wodę, aż się zwiąże. Gotowym ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę o średnicy 22 cm lub 4–6 foremek na tartaletki.
  • Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj ser, cebulę i przyprawy.
  • Na cieście poukładaj pędy chmielu i wylej na nie mieszankę jajeczną.
  • Dużą tartę piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C, małym tartaletkom powinno wystarczyć 25 minut, żeby masa się ścięła.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja