Trwa ładowanie...
d16itnk
06-07-2021 08:51

Tartaletki z chmielem. Prosty przepis na letnie przyjęcia

Przepis

To wyśmienite i sycące danie obiadowe, które nadaje się, by je podawać na ciepło lub zimno. Możesz je przygotować w dużej formie lub małych foremkach do tartaletek.

d16itnk
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1½ szklanki mąki
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • zimna woda (1–2 łyżki)
  • 1 pęczek młodych pędów chmielu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g startego dojrzałego sera, np. parmezan, Bursztyn lub twardy ser kozi
  • chili, ulubione zioła
  • sól, pieprz
Przepis
  • Z mąki i tłuszczu z dodatkiem soli zagnieć ciasto, dolewając malutkimi porcjami wodę, aż się zwiąże. Gotowym ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę o średnicy 22 cm lub 4–6 foremek na tartaletki.
  • Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj ser, cebulę i przyprawy.
  • Na cieście poukładaj pędy chmielu i wylej na nie mieszankę jajeczną.
  • Dużą tartę piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C, małym tartaletkom powinno wystarczyć 25 minut, żeby masa się ścięła.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Tartaletki z chmielem. Prosty przepis na letnie przyjęcia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16itnk
d16itnk
d16itnk
d16itnk
Więcej tematów
d16itnk