Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili
Ten intensywny dressing o aromacie sosu rybnego, orzeszków ziemnych, limonki i kolendry mogłabym dodawać niemal do wszystkiego. Doskonale podkreśla wyrazisty smak łososia, podczas gdy orzeszki nadają mu chrupkości. Kiedy ryba i brokuły będą w piekarniku, możesz się zająć siekaniem i mieszaniem składników dressingu. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci, pomiń chili i dodaj je tylko do swojej porcji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 40 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce
- 2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego
- 4 filety z łososia (o łącznej wadze ok. 800 g)
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 2,5 cm korzenia imbiru, startego na tarce
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- skórka i sok z 2 ٴlimonek
- 30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 55 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C w trybie z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Umieść brokuły w dużej brytfance, posyp je startym czosnkiem, skrop olejem i wstrząśnij naczyniem, by warzywa dokładnie się nimi pokryły.
- W tej samej brytfance umieść filety z łososia. Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową, a ٴnastępnie wsuń je do piekarnika na 20–20 minut, aż łosoś będzie
- upieczony tak, jak lubisz.
- W czasie gdy ryba się piecze, połącz dymki, imbir, chili, sos rybny, olej roślinny, skórkę oraz sok ٴlimonki, kolendrę i ٴorzeszki. Skosztuj i ٴw ٴrazie potrzeby dodaj nieco więcej sosu rybnego i soku z limonki.
- Wyjmij brytfankę zٴ piekarnika i obficie polej rybę dressingiem. Pozostałą porcją dressingu skrop brokuły. Podawaj od razu.
Przepis pochodzi z książki
Iyer Rukmini "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze