Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili

Ten intensywny dressing o aromacie sosu rybnego, orzeszków ziemnych, limonki i kolendry mogłabym dodawać niemal do wszystkiego. Doskonale podkreśla wyrazisty smak łososia, podczas gdy orzeszki nadają mu chrupkości. Kiedy ryba i brokuły będą w piekarniku, możesz się zająć siekaniem i mieszaniem składników dressingu. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci, pomiń chili i dodaj je tylko do swojej porcji.

Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chiliPieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 40 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego
  • 4 filety z łososia (o łącznej wadze ok. 800 g)
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 2,5 cm korzenia imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • skórka i sok z 2 ٴlimonek
  • 30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 55 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C w trybie z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Umieść brokuły w dużej brytfance, posyp je startym czosnkiem, skrop olejem i wstrząśnij naczyniem, by warzywa dokładnie się nimi pokryły.
  • W tej samej brytfance umieść filety z łososia. Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową, a ٴnastępnie wsuń je do piekarnika na 20–20 minut, aż łosoś będzie
  • upieczony tak, jak lubisz.
  • W czasie gdy ryba się piecze, połącz dymki, imbir, chili, sos rybny, olej roślinny, skórkę oraz sok ٴlimonki, kolendrę i ٴorzeszki. Skosztuj i ٴw ٴrazie potrzeby dodaj nieco więcej sosu rybnego i soku z limonki.
  • Wyjmij brytfankę zٴ piekarnika i obficie polej rybę dressingiem. Pozostałą porcją dressingu skrop brokuły. Podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯