Trwa ładowanie...
d322i7d
29-09-2021 13:46

Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili

Przepis

Ten intensywny dressing o aromacie sosu rybnego, orzeszków ziemnych, limonki i kolendry mogłabym dodawać niemal do wszystkiego. Doskonale podkreśla wyrazisty smak łososia, podczas gdy orzeszki nadają mu chrupkości. Kiedy ryba i brokuły będą w piekarniku, możesz się zająć siekaniem i mieszaniem składników dressingu. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci, pomiń chili i dodaj je tylko do swojej porcji.

d322i7d
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 40 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego
  • 4 filety z łososia (o łącznej wadze ok. 800 g)
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 2,5 cm korzenia imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • skórka i sok z 2 ٴlimonek
  • 30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 55 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C w trybie z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Umieść brokuły w dużej brytfance, posyp je startym czosnkiem, skrop olejem i wstrząśnij naczyniem, by warzywa dokładnie się nimi pokryły.
  • W tej samej brytfance umieść filety z łososia. Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową, a ٴnastępnie wsuń je do piekarnika na 20–20 minut, aż łosoś będzie
  • upieczony tak, jak lubisz.
  • W czasie gdy ryba się piecze, połącz dymki, imbir, chili, sos rybny, olej roślinny, skórkę oraz sok ٴlimonki, kolendrę i ٴorzeszki. Skosztuj i ٴw ٴrazie potrzeby dodaj nieco więcej sosu rybnego i soku z limonki.
  • Wyjmij brytfankę zٴ piekarnika i obficie polej rybę dressingiem. Pozostałą porcją dressingu skrop brokuły. Podawaj od razu.

Przepis pochodzi z książki
Iyer Rukmini "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj