Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili

Ten intensywny dressing o aromacie sosu rybnego, orzeszków ziemnych, limonki i kolendry mogłabym dodawać niemal do wszystkiego. Doskonale podkreśla wyrazisty smak łososia, podczas gdy orzeszki nadają mu chrupkości. Kiedy ryba i brokuły będą w piekarniku, możesz się zająć siekaniem i mieszaniem składników dressingu. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci, pomiń chili i dodaj je tylko do swojej porcji.

Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chiliPieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 40 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego
  • 4 filety z łososia (o łącznej wadze ok. 800 g)
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 2,5 cm korzenia imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • skórka i sok z 2 ٴlimonek
  • 30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 55 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C w trybie z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Umieść brokuły w dużej brytfance, posyp je startym czosnkiem, skrop olejem i wstrząśnij naczyniem, by warzywa dokładnie się nimi pokryły.
  • W tej samej brytfance umieść filety z łososia. Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową, a ٴnastępnie wsuń je do piekarnika na 20–20 minut, aż łosoś będzie
  • upieczony tak, jak lubisz.
  • W czasie gdy ryba się piecze, połącz dymki, imbir, chili, sos rybny, olej roślinny, skórkę oraz sok ٴlimonki, kolendrę i ٴorzeszki. Skosztuj i ٴw ٴrazie potrzeby dodaj nieco więcej sosu rybnego i soku z limonki.
  • Wyjmij brytfankę zٴ piekarnika i obficie polej rybę dressingiem. Pozostałą porcją dressingu skrop brokuły. Podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟