Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili

Ten intensywny dressing o aromacie sosu rybnego, orzeszków ziemnych, limonki i kolendry mogłabym dodawać niemal do wszystkiego. Doskonale podkreśla wyrazisty smak łososia, podczas gdy orzeszki nadają mu chrupkości. Kiedy ryba i brokuły będą w piekarniku, możesz się zająć siekaniem i mieszaniem składników dressingu. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci, pomiń chili i dodaj je tylko do swojej porcji.

Pieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chiliPieczony na parze łosoś z brokułami doprawiony limonką, imbirem, czosnkiem i chili
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 40 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego
  • 4 filety z łososia (o łącznej wadze ok. 800 g)
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 2,5 cm korzenia imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • skórka i sok z 2 ٴlimonek
  • 30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 55 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C w trybie z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Umieść brokuły w dużej brytfance, posyp je startym czosnkiem, skrop olejem i wstrząśnij naczyniem, by warzywa dokładnie się nimi pokryły.
  • W tej samej brytfance umieść filety z łososia. Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową, a ٴnastępnie wsuń je do piekarnika na 20–20 minut, aż łosoś będzie
  • upieczony tak, jak lubisz.
  • W czasie gdy ryba się piecze, połącz dymki, imbir, chili, sos rybny, olej roślinny, skórkę oraz sok ٴlimonki, kolendrę i ٴorzeszki. Skosztuj i ٴw ٴrazie potrzeby dodaj nieco więcej sosu rybnego i soku z limonki.
  • Wyjmij brytfankę zٴ piekarnika i obficie polej rybę dressingiem. Pozostałą porcją dressingu skrop brokuły. Podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się