Trwa ładowanie...
d2p9d29
d2p9d29

Wrzuć rybkę na ruszt. Grillowany stek z tuńczyka

Przepis

Jesienią i zimą nie trzeba rezygnować z grillowania. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię lub grilla elektrycznego. Przyrządzenie ryb lub owoców morza z rusztu jest dziecinnie proste. Musimy jedynie pamiętać, by nie opiekać ich zbyt długo, by nie stały się suche. Przepis na grillowany stek z tuńczyka pochodzi z bloga "Kulinarne Przygody Gatity".

2.3
(8 głosów)
Oceń:
d2p9d29
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

kulinarne przygody gatity
Składniki
  • 2 steki ze świeżego tuńczyka
  • sok z cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu

Marynata:

  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
Przepis

Składniki marynaty mieszamy w szklanym pojemniku. Obtaczamy nią dokładnie mięso. Przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie kładziemy na grilla lub na patelnię grillową, na każdym steku układamy rozmaryn. Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Po przełożeniu tuńczyka na drugą stronę, ponownie układamy na jego wierzchu rozmaryn. Czas grillowania jest uzależniony od grubości steka. Starajmy się nie przesuszyć mięsa. Tuńczyka podajemy od razu, skrapiając go sokiem z cytryny.

d2p9d29
Wrzuć rybkę na ruszt. Grillowany stek z tuńczyka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
14
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29