Odkryj tajskie smaki. Pikantna owocowa sałatka Darii Ładochy
Sałatka owocowa kojarzy nam się z deserem. Zazwyczaj przygotowujemy ją w wersji na słodko. Jednak Daria Ładocha proponuje sałatkę owocową na ostro z dodatkiem chili i suszonych krewetek. Macie odwagę spróbować?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 3 papryczki chili
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 czerwone jabłko, pokrojone w kostkę o długości boku około 3cm
- 1 szklanka czarnych winogron
- ½ zielonego jabłka, pokrojonego w kostkę o długości boku około 3cm
- 100 g ananasa, pokrojonego w kostkę
- 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w wodzie
- kilka liści świeżej mięty
- Chili utrzyj w moździerzu na gładką masę.
- Dodaj suszone krewetki, a następnie sok z limonki, cukier i sos rybny.
- Wszystkie owoce ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Udekoruj liśćmi świeżej mięty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przepis pochodzi z ebooka Darii Ładochy "Kuchnia tajska bez thaiemnic".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze