Odkryj tajskie smaki. Pikantna owocowa sałatka Darii Ładochy
Sałatka owocowa kojarzy nam się z deserem. Zazwyczaj przygotowujemy ją w wersji na słodko. Jednak Daria Ładocha proponuje sałatkę owocową na ostro z dodatkiem chili i suszonych krewetek. Macie odwagę spróbować?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3 papryczki chili
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 czerwone jabłko, pokrojone w kostkę o długości boku około 3cm
- 1 szklanka czarnych winogron
- ½ zielonego jabłka, pokrojonego w kostkę o długości boku około 3cm
- 100 g ananasa, pokrojonego w kostkę
- 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w wodzie
- kilka liści świeżej mięty
Przepis
- Chili utrzyj w moździerzu na gładką masę.
- Dodaj suszone krewetki, a następnie sok z limonki, cukier i sos rybny.
- Wszystkie owoce ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Udekoruj liśćmi świeżej mięty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl