Trwa ładowanie...
dtjboc0
24-11-2022 09:35

Smakowite pierożki z grzybowym farszem. Palce lizać

Przepis

Pierogi z grzybami zna chyba każdy, jednak w takim wydaniu zamieniają się w niezwykle oryginalne danie. Rydze połączone z serem feta, zieloną pietruszką i solidna szczyptą chili to prawdziwa poezja smaku! Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

dtjboc0
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Farsz:

  • 700 g oczyszczonych i osuszonych świeżych grzybów – u mnie rydze,
  • sól do smaku,
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona suszona chili do smaku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 100 g sera typu feta- śmietankowo kanapkowego półtłustego.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ. 500,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżką oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody.

Ponadto:

  • masło,
  • cytryna.
Przepis
  • Farsz: na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć rydze, tak żeby woda z nich całkowicie odparowała, pozostawić do przestygnięcia. Zmiksować na bardzo drobne kawałeczki, dodać ser, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i chili do smaku (na ostro). Powstałą masę schłodzić w lodowce ok. 1 godz., można przygotować ją dzień wcześniej.
  • Ciasto: do miski przesiać 250 g (50 g do podsypania) mąki, dodać sól, wlać wodę, olej i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
  • Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
  • Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podawać z podsmażonym masłem z dodatkiem skórki ze świeżo startej cytryny.
Smakowite pierożki z grzybowym farszem. Palce lizać
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj