Smakowite pierożki z grzybowym farszem. Palce lizać

Pierogi z grzybami zna chyba każdy, jednak w takim wydaniu zamieniają się w niezwykle oryginalne danie. Rydze połączone z serem feta, zieloną pietruszką i solidna szczyptą chili to prawdziwa poezja smaku! Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Jesienne pierożki z rydzamiJesienne pierożki z rydzami
Monika Lemko

Farsz:

  • 700 g oczyszczonych i osuszonych świeżych grzybów – u mnie rydze,
  • sól do smaku,
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona suszona chili do smaku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 100 g sera typu feta- śmietankowo kanapkowego półtłustego.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ. 500,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżką oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody.

Ponadto:

  • masło,
  • cytryna.

Przepis

  • Farsz: na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć rydze, tak żeby woda z nich całkowicie odparowała, pozostawić do przestygnięcia. Zmiksować na bardzo drobne kawałeczki, dodać ser, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i chili do smaku (na ostro). Powstałą masę schłodzić w lodowce ok. 1 godz., można przygotować ją dzień wcześniej.
  • Ciasto: do miski przesiać 250 g (50 g do podsypania) mąki, dodać sól, wlać wodę, olej i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
  • Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
  • Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podawać z podsmażonym masłem z dodatkiem skórki ze świeżo startej cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇