Smakowite pierożki z grzybowym farszem. Palce lizać

Pierogi z grzybami zna chyba każdy, jednak w takim wydaniu zamieniają się w niezwykle oryginalne danie. Rydze połączone z serem feta, zieloną pietruszką i solidna szczyptą chili to prawdziwa poezja smaku! Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Jesienne pierożki z rydzamiJesienne pierożki z rydzami
Monika Lemko

Farsz:

  • 700 g oczyszczonych i osuszonych świeżych grzybów – u mnie rydze,
  • sól do smaku,
  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona suszona chili do smaku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 100 g sera typu feta- śmietankowo kanapkowego półtłustego.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ. 500,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżką oliwy,
  • 150 ml ciepłej wody.

Ponadto:

  • masło,
  • cytryna.

Przepis

  • Farsz: na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć rydze, tak żeby woda z nich całkowicie odparowała, pozostawić do przestygnięcia. Zmiksować na bardzo drobne kawałeczki, dodać ser, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i chili do smaku (na ostro). Powstałą masę schłodzić w lodowce ok. 1 godz., można przygotować ją dzień wcześniej.
  • Ciasto: do miski przesiać 250 g (50 g do podsypania) mąki, dodać sól, wlać wodę, olej i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
  • Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
  • Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podawać z podsmażonym masłem z dodatkiem skórki ze świeżo startej cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie