Smakowite pierożki z grzybowym farszem. Palce lizać
Pierogi z grzybami zna chyba każdy, jednak w takim wydaniu zamieniają się w niezwykle oryginalne danie. Rydze połączone z serem feta, zieloną pietruszką i solidna szczyptą chili to prawdziwa poezja smaku! Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
Farsz:
- 700 g oczyszczonych i osuszonych świeżych grzybów – u mnie rydze,
- sól do smaku,
- 1 kopiasta łyżka masła,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- mielona suszona chili do smaku,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 100 g sera typu feta- śmietankowo kanapkowego półtłustego.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ. 500,
- szczypta soli,
- 1 łyżką oliwy,
- 150 ml ciepłej wody.
Ponadto:
- masło,
- cytryna.
- Farsz: na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć rydze, tak żeby woda z nich całkowicie odparowała, pozostawić do przestygnięcia. Zmiksować na bardzo drobne kawałeczki, dodać ser, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i chili do smaku (na ostro). Powstałą masę schłodzić w lodowce ok. 1 godz., można przygotować ją dzień wcześniej.
- Ciasto: do miski przesiać 250 g (50 g do podsypania) mąki, dodać sól, wlać wodę, olej i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
- Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
- Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podawać z podsmażonym masłem z dodatkiem skórki ze świeżo startej cytryny.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze