Pomysł na lekki obiad do pracy. Placki z salatką i sosem chili
Dość często do pudełek przygotowuję proste i szybkie sałatki z twarogiem. Gdy komuś o nich wspominam, to zazwyczaj na jego twarzy maluje się zdziwienie: jak to, sałatka z twarogiem? Jak się okazuje – zwarty twaróg krajanka doskonale sprawdza się np. w takiej ekspresowej, z dużą ilością pomidorów. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny. W drugiej części bento wylądowały niebanalne placuszki azjatyckie z dodatkiem gryczanego makaronu soba. Polecam podawać je z szybkim w przygotowaniu domowym sosem chili.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Sałatka z pomidorów i twarogu:
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 200 g chudego twarogu krajanka
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki (3 g)
- Listki bazylii
Azjatyckie placki z makaronem soba:
- 70 g makaronu soba (waga przed ugotowaniem)
- Pół marchewki (50 g)
- Pół nieprzerośniętej cukinii (100 g)
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 2 jajka (L)
- 50 g jasnej mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki oleju do smażenia (10 g)
Domowy sos chili:
- Pół papryczki chili bez pestek
- Pół łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- Pół łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki erytrolu (45 g)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sałatka:
- Pomidory grubo kroimy, ser dzielimy w palcach na większe kawałki. W lunchboxach umieszczamy pomidory i ser, całość polewamy olejem, oprószamy solą, posypujemy czarnuszką i bazylią.
Placki:
- Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i grubo siekamy. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię umieszczamy w dużej misce, oprószamy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie warzywo odciskamy, a powstały sok wylewamy. Cebulkę i szczypior drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do miski z cukinią dodajemy marchewkę, cebulę, szczypior, czosnek, imbir, jajka, mąkę, sól i pieprz. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Jeśli makaron się posklejał, wystarczy przelać go na sicie zimną wodą.
- Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron do zrumienienia i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu.
Sos:
- Chili, czosnek, imbir, ocet i wodę blendujemy do połączenia składników, a następnie przelewamy do rondelka. Dodajemy erytrol, gotujemy około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, mieszamy.
- Skrobię łączymy z łyżeczką zimnej wody i wlewamy do rondelka z sosem.
- Gotujemy, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wystarczy rozrzedzić go odrobiną wody, a jeśli zbyt rzadki – zagęścić niewielką ilością skrobi. Sos przelewamy do słoika, po ostygnięciu zakręcamy i chowamy do lodówki.
Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze