Trwa ładowanie...
d3m1d35
03-10-2018 15:00

Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków. Doskonała na jesień

Przepis

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana kuchnią indyjską, to doskonała propozycja na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje z odrobiną jogurtu, kilkoma pomidorkami cherry i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

d3m1d35
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 40 g świeżego imbiru (obranego i startego)
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 150 g pomidorków cherry
  • posiekana kolendra
  • sól, pieprz
  • olej
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Soczewicę ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, imbir i chili. Smaż przez dwie minuty. Teraz dodaj kminek, kurkumę i garam masalę, smażąc jeszcze przez minutę. Zawartość patelni dodaj do soczewicy, razem z mlekiem kokosowym i pomidorami. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj upieczone bataty. Odstaw na kilka minut. Dopraw sokiem z limonki i wymieszaj. Zupę możesz zblendować. Podawaj z jogurtem, pomidorkami i kolendrą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków. Doskonała na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
Więcej tematów
d3m1d35