Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków. Doskonała na jesień
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana kuchnią indyjską, to doskonała propozycja na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje z odrobiną jogurtu, kilkoma pomidorkami cherry i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g czerwonej soczewicy
- 2 słodkie ziemniaki
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 40 g świeżego imbiru (obranego i startego)
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka Garam Masala
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 150 g pomidorków cherry
- posiekana kolendra
- sól, pieprz
- olej
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Soczewicę ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, imbir i chili. Smaż przez dwie minuty. Teraz dodaj kminek, kurkumę i garam masalę, smażąc jeszcze przez minutę. Zawartość patelni dodaj do soczewicy, razem z mlekiem kokosowym i pomidorami. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj upieczone bataty. Odstaw na kilka minut. Dopraw sokiem z limonki i wymieszaj. Zupę możesz zblendować. Podawaj z jogurtem, pomidorkami i kolendrą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze