Najlepsze na świecie pierogi z truskawkami. Sprawdzony przepis
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, czas więc przygotować przepyszne pierożki. Najlepiej smakują polane śmietaną z cukrem. Pierogi z truskawkami to doskonały pomysł na słodki podwieczorek dla całej rodziny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru.
- Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne.
- Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków, aby było wygodniej je rozwałkować.
- Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na środek nakładamy truskawki.
- Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie - od momentu, aż wypłyną około 3-4 minuty.
- Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze