Miękkie i kruche bitki wołowe. Bardzo proste i smaczne
Bitki wołowe to klasyk polskiej kuchni. Przepis jest banalnie prostym, więc poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy. Musimy jedynie pamiętać o tym, by wybrać mięso dobre jakości. Bitki najlepiej smakują z kremowym puree i kiszonymi ogórkami lub surówką z kapusty. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 0,5 l bulionu wołowego
- 400 g wołowiny zrazowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- pieprz
- Bulion podgrzać. Mięso pokroić na 4 plastry i cienko rozbić, oprószyć pieprzem i mąką. Rozgrzać masło i olej. Bitki smażyć na rumiano z obu stron.
- Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do mięsa, podsmażyć.
- Podlać bulionem i dusić na małym ogniu około 50-60 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze