Trwa ładowanie...
d4aa8oe
29-01-2021 08:56

Miękkie i kruche bitki wołowe. Bardzo proste i smaczne

Przepis

Bitki wołowe to klasyk polskiej kuchni. Przepis jest banalnie prostym, więc poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy. Musimy jedynie pamiętać o tym, by wybrać mięso dobre jakości. Bitki najlepiej smakują z kremowym puree i kiszonymi ogórkami lub surówką z kapusty. Palce lizać!

d4aa8oe
2.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 400 g wołowiny zrazowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pieprz
Przepis
  • Bulion podgrzać. Mięso pokroić na 4 plastry i cienko rozbić, oprószyć pieprzem i mąką. Rozgrzać masło i olej. Bitki smażyć na rumiano z obu stron.
  • Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do mięsa, podsmażyć.
  • Podlać bulionem i dusić na małym ogniu około 50-60 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Miękkie i kruche bitki wołowe. Bardzo proste i smaczne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4aa8oe
d4aa8oe
d4aa8oe
d4aa8oe
Więcej tematów
d4aa8oe