Makaron ze szpinakiem i ricottą
Szpinak i ricotta to połączenie doskonałe. Jeśli więc macie ochotę na szybki, smaczny i sycący obiad we włoskim stylu, przygotujcie makaron w kremowym sosie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Zagotuj garnek osolonej wody,dodaj makaron z łyżką oliwy i ugotuj al dente (8-10 min). Odcedź, ostudź pod strumieniem zimnej wody i ponownie osącz. Odstaw.
- Zmiksuj bułkę tartą z mlekiem i 3 łyżkami oliwy.
- Dodaj szpinak i ricottę, zmiksuj na masę o jednolitej konsystencji i przełóż do miseczki. Dodaj gałkę muszkatołową, posól i popieprz do smaku.
- Wymieszaj pomidory z czosnkiem oraz resztą oliwy i wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- Łyżeczką nakładaj nadzienie do ślimaczków i układaj je w naczyniu żaroodpornym na warstwie masy pomidorowej. Przykryj i piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym wstępnie do temp. 180 C. Podawaj na gorąco.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze