Makaron z sosem pieczarkowym
Szybki przepis na smaczny obiad. Makaron w kremowym sosie pieczarkowy. Kropką nad i jest solidna porcja sera grana padano. Jeśli jesteście miłośnikami makaronów, musicie koniecznie wypróbować ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Obieramy, siekamy drobno i podsmażamy cebulkę (1 średnia cebula).
- Obieramy, myjemy i kroimy pieczarki. Do leciutko zrumienionej cebulki wrzucamy pieczarki i kostkę rosołową - najlepiej grzybową. Niech się to posmaży na wolnym ogniu bez przykrycia, aż do wyparowania wody.
- Dolewamy trochę wina i czekamy, aż wyparuje ok. połowa. Po tym dodajemy śmietanę. Jeżeli mamy zwykłą śmietanę, to dajemy 1 niekopiatą łyżkę mąki i mieszamy dobrze. Do śmietany dolewamy trochę gorącego wywaru, a następnie mieszamy z resztą sosu.
- Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki posiekaną wcześniej drobno.
- W międzyczasie gotujemy makaron i po zagotowaniu wrzucamy odcedzony makaron na patelnię z sosem, mieszamy i dorzucamy tarty ser (np. grana padano).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze