Trwa ładowanie...
d2sk6an
oprac. Katarzyna Gileta

Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze

Przepis

Na pierwszy rzut oka niczym nie różnią się od tradycyjnych lubelskich cebularzy, czyli drożdżowych placków z cebulą i makiem. Jednak cebularze w tej wersji są bezpieczne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Skusicie się?

d2sk6an
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Ciasto:

  • 150 ml wody
  • 180 g ziaren komosy ryżowej, namoczonej 24 godziny wcześniej lub przynajmniej przez 8 godzin
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej – u mnie płatki
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania wierzchu
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) + 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła (oprócz ksylitolu i stewii)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy
  • ½ łyżeczki soli
Przepis
  • Dzień przed wypiekiem przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i makiem. Odstawiamy do lodówki. Około 30 minut przed pieczeniem cebularzy dodajmy sól i mieszamy.
  • Przygotowujemy ciasto. W 50 ml letniej wody rozpuszczamy słodzidło i dosypujemy drożdże. Odstawiamy na kilka minut.
  • Namoczoną komosę ryżową kilkakrotnie przepłukujemy świeżą wodą, odlewamy wodę na sitku. Komosę bez wody umieszczamy w blenderze, dolewamy wodę, blendujemy. Dokładamy płatki owsiane, sól. Blendujemy na „papkę”.
  • Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto będziemy nakładać łyżką, więc nie przejmuj się rzadszą konsystencją.
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy cebulę. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebularze, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d2sk6an

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
Więcej tematów
d2sk6an