Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze

Na pierwszy rzut oka niczym nie różnią się od tradycyjnych lubelskich cebularzy, czyli drożdżowych placków z cebulą i makiem. Jednak cebularze w tej wersji są bezpieczne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Skusicie się?

Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularzeLubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 150 ml wody
  • 180 g ziaren komosy ryżowej, namoczonej 24 godziny wcześniej lub przynajmniej przez 8 godzin
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej – u mnie płatki
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania wierzchu
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) + 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła (oprócz ksylitolu i stewii)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Przepis

  • Dzień przed wypiekiem przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i makiem. Odstawiamy do lodówki. Około 30 minut przed pieczeniem cebularzy dodajmy sól i mieszamy.
  • Przygotowujemy ciasto. W 50 ml letniej wody rozpuszczamy słodzidło i dosypujemy drożdże. Odstawiamy na kilka minut.
  • Namoczoną komosę ryżową kilkakrotnie przepłukujemy świeżą wodą, odlewamy wodę na sitku. Komosę bez wody umieszczamy w blenderze, dolewamy wodę, blendujemy. Dokładamy płatki owsiane, sól. Blendujemy na „papkę”.
  • Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto będziemy nakładać łyżką, więc nie przejmuj się rzadszą konsystencją.
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy cebulę. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebularze, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja