Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze

Na pierwszy rzut oka niczym nie różnią się od tradycyjnych lubelskich cebularzy, czyli drożdżowych placków z cebulą i makiem. Jednak cebularze w tej wersji są bezpieczne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Skusicie się?

Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularzeLubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 150 ml wody
  • 180 g ziaren komosy ryżowej, namoczonej 24 godziny wcześniej lub przynajmniej przez 8 godzin
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej – u mnie płatki
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania wierzchu
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) + 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła (oprócz ksylitolu i stewii)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Przepis

  • Dzień przed wypiekiem przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i makiem. Odstawiamy do lodówki. Około 30 minut przed pieczeniem cebularzy dodajmy sól i mieszamy.
  • Przygotowujemy ciasto. W 50 ml letniej wody rozpuszczamy słodzidło i dosypujemy drożdże. Odstawiamy na kilka minut.
  • Namoczoną komosę ryżową kilkakrotnie przepłukujemy świeżą wodą, odlewamy wodę na sitku. Komosę bez wody umieszczamy w blenderze, dolewamy wodę, blendujemy. Dokładamy płatki owsiane, sól. Blendujemy na „papkę”.
  • Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto będziemy nakładać łyżką, więc nie przejmuj się rzadszą konsystencją.
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy cebulę. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebularze, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀