Trwa ładowanie...
d2hhaum
08-07-2021 09:34

Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze

Przepis

Na pierwszy rzut oka niczym nie różnią się od tradycyjnych lubelskich cebularzy, czyli drożdżowych placków z cebulą i makiem. Jednak cebularze w tej wersji są bezpieczne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Skusicie się?

d2hhaum
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Ciasto:

  • 150 ml wody
  • 180 g ziaren komosy ryżowej, namoczonej 24 godziny wcześniej lub przynajmniej przez 8 godzin
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej – u mnie płatki
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania wierzchu
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) + 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła (oprócz ksylitolu i stewii)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy
  • ½ łyżeczki soli
Przepis
  • Dzień przed wypiekiem przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i makiem. Odstawiamy do lodówki. Około 30 minut przed pieczeniem cebularzy dodajmy sól i mieszamy.
  • Przygotowujemy ciasto. W 50 ml letniej wody rozpuszczamy słodzidło i dosypujemy drożdże. Odstawiamy na kilka minut.
  • Namoczoną komosę ryżową kilkakrotnie przepłukujemy świeżą wodą, odlewamy wodę na sitku. Komosę bez wody umieszczamy w blenderze, dolewamy wodę, blendujemy. Dokładamy płatki owsiane, sól. Blendujemy na „papkę”.
  • Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto będziemy nakładać łyżką, więc nie przejmuj się rzadszą konsystencją.
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy cebulę. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebularze, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Lubelski specjał na nowo. Prosty przepis na bezglutenowe cebularze
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj