Łosoś w sosie cytrynowym. Smakowita rybka w 30 minut
Łosoś to smaczna i wartościowa ryba. Warto jednak pamiętać, by wybierać dzikiego łososia, a nie hodowlanego. Doskonale smakuje zarówno pieczony, jak i grillowany czy smażony. Na obiad polecamy łososia z patelni z aromatycznym i aksamitnym sosem cytrynowym. Rybę możemy podać z ziemniakami lub ryżem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- Z cytryn wycisnąć sok (bez pestek)
- Łososia posolić, zamarynować w soku z 1 cytryny (około 30 min.). Usmażyć na oliwie.
- Łososia zdjąć z patelni przełożyć na półmisek .
- Na patelnię dodać łyżkę masła, pół kieliszka białego wina, kilka plasterków cytryny, papryczkę chili bardzo drobno pokrojoną.
- Odparować i doprawić do smaku. Sosem polać łososia
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze