Kluski śląskie z nietypowym składnikiem. Podaj do rolady
Kluski śląskie doskonale komponują się z gęstymi mięsnymi sosami i surówką z czerwonej kapusty. Ewa Wachowicz radzi, bo dodać do nich... jabłko. Macie odwagę wypróbowac ten przepis?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól do gotowania
- 1 miękkie jabłko
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części – jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić. Uformować kluski, wkładając do każdej małą kosteczkę jabłka. W kluskach zrobić wgłębienia (palcem). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze