Trwa ładowanie...
d3yju3l
d3yju3l
x-news/Uwaga TVN

Kruche ciasteczka wg przepisu z 1910 roku

Przepis

Kruche ciasteczka to doskonała propozycja do kawy lub herbaty. Pięknie pachną wanilią i mają dodatek słodkiego dżemu Z podanych składników przygotować można ok. 35 ciastek. Przepis polecają autorzy bloga „Przepisy tradycyjne”, na którym odtwarzane są receptury sprzed ponad stu lat.

4.1
(15 głosów)
Oceń:
d3yju3l
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5-6

Okazja:
Kruche ciasteczka wg przepisu z 1910 roku
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • ulubiona konfitura lub dżem
Przepis

Masło zmiksować na puszysty krem, następnie dodać przesianą mąkę i miksować ok. 3 minut. Do masy dodać cukier i miksować kolejną minutę, dodając jajko oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Wyrobić ciasto – powinno gładko odchodzić od dłoni. Jeśli trzeba, dosypać mąki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wycinać foremką kształty i w każdym ciastku zrobić delikatnie dziurkę, którą należy wypełnić konfiturą lub dżemem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut na złoty kolor.
Zobacz także: naleśniki z jabłkami zapiekane pod bezą

Kruche ciasteczka wg przepisu z 1910 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3yju3l

Podziel się opinią

12
3
Share
d3yju3l
d3yju3l
d3yju3l
d3yju3l
d3yju3l