ycipk-3zmsf2
ycipk-3zmsf2
x-news/Uwaga TVN

Kruche ciasteczka wg przepisu z 1910 roku

Przepis

Kruche ciasteczka to doskonała propozycja do kawy lub herbaty. Pięknie pachną wanilią i mają dodatek słodkiego dżemu Z podanych składników przygotować można ok. 35 ciastek. Przepis polecają autorzy bloga „Przepisy tradycyjne”, na którym odtwarzane są receptury sprzed ponad stu lat.

Trwa ładowanie...
ycipk-3zmsf2
Zdjęcie www.przepisytradycyjne.pl
Podziel się
Składniki
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • ulubiona konfitura lub dżem
Przepis

Masło zmiksować na puszysty krem, następnie dodać przesianą mąkę i miksować ok. 3 minut. Do masy dodać cukier i miksować kolejną minutę, dodając jajko oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Wyrobić ciasto – powinno gładko odchodzić od dłoni. Jeśli trzeba, dosypać mąki.
Piekarni rozgrzać do 180 stopni C. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wycinać foremką kształty i w każdym ciastku zrobić delikatnie dziurkę, którą należy wypełnić konfiturą lub dżemem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut na złoty kolor.
Zobacz także: naleśniki z jabłkami zapiekane pod bezą

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3zmsf2
ycipk-3zmsf2