Kruche ciasteczka wg przepisu z 1910 roku
Kruche ciasteczka to doskonała propozycja do kawy lub herbaty. Pięknie pachną wanilią i mają dodatek słodkiego dżemu Z podanych składników przygotować można ok. 35 ciastek. Przepis polecają autorzy bloga „Przepisy tradycyjne”, na którym odtwarzane są receptury sprzed ponad stu lat.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5-6 |
Okazja: |
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- ulubiona konfitura lub dżem
Masło zmiksować na puszysty krem, następnie dodać przesianą mąkę i miksować ok. 3 minut. Do masy dodać cukier i miksować kolejną minutę, dodając jajko oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Wyrobić ciasto – powinno gładko odchodzić od dłoni. Jeśli trzeba, dosypać mąki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wycinać foremką kształty i w każdym ciastku zrobić delikatnie dziurkę, którą należy wypełnić konfiturą lub dżemem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut na złoty kolor.
Zobacz także: naleśniki z jabłkami zapiekane pod bezą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze