Kotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracy
Popularne kotlety jajeczne doprawione musztardą i sos chrzanowy, a do tego pilaw w greckim stylu z dodatkiem koperku i cytryny. Całość komponuje się wyjątkowo smacznie. Możecie ten zestaw potraktować jako kompletny posiłek lub zjeść obie potrawy osobno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Składniki na kotlety jajeczne:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 1 surowe jajko
• Pęczek szczypiorku
• 2 łyżeczki gładkiej musztardy
• Bułka tarta
• Sól i pieprz do smaku
• Klarowane masło do smażenia
Składniki na dip chrzanowy:
• 60 g kwaśnej śmietany
• 60 g dobrej jakości majonezu
• Łyżka soku z cytryny
• 2–3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej według preferencji)
• Niewielka ilość cukru lub erytrolu do smaku
• Sól i pieprz
Składniki na ryż:
• 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
• 2 ząbki czosnku
• Pół białej cebuli
• Pół szklanki surowego ryżu jaśminowego
• 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
• 50 g mrożonego groszku
• 2–3 łyżki posiekanego koperku
• Garść młodego szpinaku
• 1 cytryna
• Ser feta do posypania (w ilości według uznania)
• Sól do smaku
• Olej do smażenia
Kotlety: jajka obieramy, przekładamy do malaksera lub rozdrabniacza. Dodajemy surowe jajko, musztardę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy 2–3 łyżkami bułki tartej. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Mieszamy łyżką. Z masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Kotleciki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia. Odkładamy je na papierowy ręcznik. Po wystudzeniu kotlety pakujemy do lunchboxu. Kotlety dobrze smakują na zimno, można je też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce przez 2–3 dni.
Dip: śmietanę i majonez umieszczamy w misce. Dodajemy sok z cytryny i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Sos można wzbogacić o dodatek drobno posiekanych świeżych ziół, np. koperku, szczypiorku. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku do 4 dni. Uwagi: W wersji odchudzonej przygotuj sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego.
Ryż: pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pora, cebulę i czosnek. Smażymy przez 3–4 minuty. Dodajemy ryż, całość smażymy przez minutę. Wlewamy bulion lub wodę. Jeśli używamy wody, dodajemy na patelnię także sól do smaku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Po około 8 minutach dodajemy na patelnię posiekany szpinak oraz groszek. Gdy ryż wchłonie płyn, próbujemy go. Jeśli w dalszym ciągu jest twardawy, dolewamy na patelnię jeszcze odrobinę wody i krótko gotujemy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy koperek, sok z cytryny (około 2–3 łyżki lub więcej do smaku). Przykrywamy i zostawiamy na około 15 minut, aby smaki się przegryzły. Po ostudzeniu ryż przekładamy do pojemnika i posypujemy serem feta. Ryż jest smaczny na zimno, można go też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze