Trwa ładowanie...
d36g9o4
03-10-2018 14:12

Kotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracy

Przepis

Popularne kotlety jajeczne doprawione musztardą i sos chrzanowy, a do tego pilaw w greckim stylu z dodatkiem koperku i cytryny. Całość komponuje się wyjątkowo smacznie. Możecie ten zestaw potraktować jako kompletny posiłek lub zjeść obie potrawy osobno.

d36g9o4
4.7
(33 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Lunchbox na każdy dzień
Źródło: Lunchbox na każdy dzień
Składniki

Składniki na kotlety jajeczne:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 1 surowe jajko
• Pęczek szczypiorku
• 2 łyżeczki gładkiej musztardy
• Bułka tarta
• Sól i pieprz do smaku
• Klarowane masło do smażenia

Składniki na dip chrzanowy:
• 60 g kwaśnej śmietany
• 60 g dobrej jakości majonezu
• Łyżka soku z cytryny
• 2–3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej według preferencji)
• Niewielka ilość cukru lub erytrolu do smaku
• Sól i pieprz

Składniki na ryż:
• 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
• 2 ząbki czosnku
• Pół białej cebuli
• Pół szklanki surowego ryżu jaśminowego
• 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
• 50 g mrożonego groszku
• 2–3 łyżki posiekanego koperku
• Garść młodego szpinaku
• 1 cytryna
• Ser feta do posypania (w ilości według uznania)
• Sól do smaku
• Olej do smażenia

Przepis

Kotlety: jajka obieramy, przekładamy do malaksera lub rozdrabniacza. Dodajemy surowe jajko, musztardę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy 2–3 łyżkami bułki tartej. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Mieszamy łyżką. Z masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Kotleciki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia. Odkładamy je na papierowy ręcznik. Po wystudzeniu kotlety pakujemy do lunchboxu. Kotlety dobrze smakują na zimno, można je też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce przez 2–3 dni.

Dip: śmietanę i majonez umieszczamy w misce. Dodajemy sok z cytryny i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Sos można wzbogacić o dodatek drobno posiekanych świeżych ziół, np. koperku, szczypiorku. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku do 4 dni. Uwagi: W wersji odchudzonej przygotuj sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego.

Ryż: pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pora, cebulę i czosnek. Smażymy przez 3–4 minuty. Dodajemy ryż, całość smażymy przez minutę. Wlewamy bulion lub wodę. Jeśli używamy wody, dodajemy na patelnię także sól do smaku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Po około 8 minutach dodajemy na patelnię posiekany szpinak oraz groszek. Gdy ryż wchłonie płyn, próbujemy go. Jeśli w dalszym ciągu jest twardawy, dolewamy na patelnię jeszcze odrobinę wody i krótko gotujemy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy koperek, sok z cytryny (około 2–3 łyżki lub więcej do smaku). Przykrywamy i zostawiamy na około 15 minut, aby smaki się przegryzły. Po ostudzeniu ryż przekładamy do pojemnika i posypujemy serem feta. Ryż jest smaczny na zimno, można go też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj