Kotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracy

Popularne kotlety jajeczne doprawione musztardą i sos chrzanowy, a do tego pilaw w greckim stylu z dodatkiem koperku i cytryny. Całość komponuje się wyjątkowo smacznie. Możecie ten zestaw potraktować jako kompletny posiłek lub zjeść obie potrawy osobno.

Kotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracyKotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na kotlety jajeczne:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 1 surowe jajko
• Pęczek szczypiorku
• 2 łyżeczki gładkiej musztardy
• Bułka tarta
• Sól i pieprz do smaku
• Klarowane masło do smażenia

Składniki

Składniki na dip chrzanowy:
• 60 g kwaśnej śmietany
• 60 g dobrej jakości majonezu
• Łyżka soku z cytryny
• 2–3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej według preferencji)
• Niewielka ilość cukru lub erytrolu do smaku
• Sól i pieprz

Składniki

Składniki na ryż:
• 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
• 2 ząbki czosnku
• Pół białej cebuli
• Pół szklanki surowego ryżu jaśminowego
• 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
• 50 g mrożonego groszku
• 2–3 łyżki posiekanego koperku
• Garść młodego szpinaku
• 1 cytryna
• Ser feta do posypania (w ilości według uznania)
• Sól do smaku
• Olej do smażenia

Przepis

Kotlety: jajka obieramy, przekładamy do malaksera lub rozdrabniacza. Dodajemy surowe jajko, musztardę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy 2–3 łyżkami bułki tartej. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Mieszamy łyżką. Z masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Kotleciki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia. Odkładamy je na papierowy ręcznik. Po wystudzeniu kotlety pakujemy do lunchboxu. Kotlety dobrze smakują na zimno, można je też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce przez 2–3 dni.

Przepis

Dip: śmietanę i majonez umieszczamy w misce. Dodajemy sok z cytryny i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Sos można wzbogacić o dodatek drobno posiekanych świeżych ziół, np. koperku, szczypiorku. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku do 4 dni. Uwagi: W wersji odchudzonej przygotuj sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego.

Przepis

Ryż: pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pora, cebulę i czosnek. Smażymy przez 3–4 minuty. Dodajemy ryż, całość smażymy przez minutę. Wlewamy bulion lub wodę. Jeśli używamy wody, dodajemy na patelnię także sól do smaku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Po około 8 minutach dodajemy na patelnię posiekany szpinak oraz groszek. Gdy ryż wchłonie płyn, próbujemy go. Jeśli w dalszym ciągu jest twardawy, dolewamy na patelnię jeszcze odrobinę wody i krótko gotujemy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy koperek, sok z cytryny (około 2–3 łyżki lub więcej do smaku). Przykrywamy i zostawiamy na około 15 minut, aby smaki się przegryzły. Po ostudzeniu ryż przekładamy do pojemnika i posypujemy serem feta. Ryż jest smaczny na zimno, można go też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca