Kotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracy

Popularne kotlety jajeczne doprawione musztardą i sos chrzanowy, a do tego pilaw w greckim stylu z dodatkiem koperku i cytryny. Całość komponuje się wyjątkowo smacznie. Możecie ten zestaw potraktować jako kompletny posiłek lub zjeść obie potrawy osobno.

Kotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracyKotlety jajeczne i ryż z groszkiem. Pomysł na obiad do pracy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na kotlety jajeczne:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 1 surowe jajko
• Pęczek szczypiorku
• 2 łyżeczki gładkiej musztardy
• Bułka tarta
• Sól i pieprz do smaku
• Klarowane masło do smażenia

Składniki

Składniki na dip chrzanowy:
• 60 g kwaśnej śmietany
• 60 g dobrej jakości majonezu
• Łyżka soku z cytryny
• 2–3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej według preferencji)
• Niewielka ilość cukru lub erytrolu do smaku
• Sól i pieprz

Składniki

Składniki na ryż:
• 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
• 2 ząbki czosnku
• Pół białej cebuli
• Pół szklanki surowego ryżu jaśminowego
• 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
• 50 g mrożonego groszku
• 2–3 łyżki posiekanego koperku
• Garść młodego szpinaku
• 1 cytryna
• Ser feta do posypania (w ilości według uznania)
• Sól do smaku
• Olej do smażenia

Przepis

Kotlety: jajka obieramy, przekładamy do malaksera lub rozdrabniacza. Dodajemy surowe jajko, musztardę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy 2–3 łyżkami bułki tartej. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Mieszamy łyżką. Z masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Kotleciki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia. Odkładamy je na papierowy ręcznik. Po wystudzeniu kotlety pakujemy do lunchboxu. Kotlety dobrze smakują na zimno, można je też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce przez 2–3 dni.

Przepis

Dip: śmietanę i majonez umieszczamy w misce. Dodajemy sok z cytryny i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Sos można wzbogacić o dodatek drobno posiekanych świeżych ziół, np. koperku, szczypiorku. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku do 4 dni. Uwagi: W wersji odchudzonej przygotuj sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego.

Przepis

Ryż: pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pora, cebulę i czosnek. Smażymy przez 3–4 minuty. Dodajemy ryż, całość smażymy przez minutę. Wlewamy bulion lub wodę. Jeśli używamy wody, dodajemy na patelnię także sól do smaku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Po około 8 minutach dodajemy na patelnię posiekany szpinak oraz groszek. Gdy ryż wchłonie płyn, próbujemy go. Jeśli w dalszym ciągu jest twardawy, dolewamy na patelnię jeszcze odrobinę wody i krótko gotujemy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy koperek, sok z cytryny (około 2–3 łyżki lub więcej do smaku). Przykrywamy i zostawiamy na około 15 minut, aby smaki się przegryzły. Po ostudzeniu ryż przekładamy do pojemnika i posypujemy serem feta. Ryż jest smaczny na zimno, można go też podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary