Trwa ładowanie...
d3ndv3t
d3ndv3t

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu

Przepis

- Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności - zachęca się Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
  • 1 jajko XL lub dwa mniejsze
  • sól

Na farsz:

  • mięso obrane z wołowego szpondra
  • 1 udko gotowane z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 mała pietruszka z rosołu
  • 1/2 pora z rosołu
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej rzepakowy do smażenia

Na sos pieczarkowy:

  • 350 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 300 g śmietany 12 proc.
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki
Przepis

Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz z warzywami. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w malakserze lub rozdrabniarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Zimne ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać mąkę sól i jajko.Zagnieść szybko ciasto i od razu przystąpić do robienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje).

Ciasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku.

Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może spowodować, że będą w środku nie dosmażone.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie pieczarki, pieczarki posolić ,a by puściły sok. Smażyć cały czas mieszając. Kiedy cała woda odparuje obrać i pokroić w piórka cebulę, którą dodać do pieczarek, nadal smażyć mieszając, aż cebula nabierze koloru.

Zalać wszystko 1/2 l wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie rozmieszać śmietanę z mąką i zahartować ją gorącym płynem z duszenia pieczarek. (dodawać do zimnej śmietany po łyżce gorącego płynu, aż śmietana będzie ciepła cały czas ją mieszając, inaczej śmietana się zwarzy).

Śmietanę dodać do sosu i pogotować sos jeszcze kilka minut od zagotowania. Po ściągnięciu sosu z palnika dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kotleciki serwować polane sosem.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

26
8
Share
d3ndv3t
d3ndv3t
d3ndv3t
d3ndv3t
Więcej tematów
d3ndv3t