Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu

- Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności - zachęca się Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołuKotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
  • 1 jajko XL lub dwa mniejsze
  • sól

Na farsz:

  • mięso obrane z wołowego szpondra
  • 1 udko gotowane z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 mała pietruszka z rosołu
  • 1/2 pora z rosołu
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej rzepakowy do smażenia

Na sos pieczarkowy:

  • 350 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 300 g śmietany 12 proc.
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przepis

Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz z warzywami. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w malakserze lub rozdrabniarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Przepis

Zimne ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać mąkę sól i jajko.Zagnieść szybko ciasto i od razu przystąpić do robienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje).

Przepis

Ciasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku.

Przepis

Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może spowodować, że będą w środku nie dosmażone.

Przepis

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie pieczarki, pieczarki posolić ,a by puściły sok. Smażyć cały czas mieszając. Kiedy cała woda odparuje obrać i pokroić w piórka cebulę, którą dodać do pieczarek, nadal smażyć mieszając, aż cebula nabierze koloru.

Przepis

Zalać wszystko 1/2 l wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie rozmieszać śmietanę z mąką i zahartować ją gorącym płynem z duszenia pieczarek. (dodawać do zimnej śmietany po łyżce gorącego płynu, aż śmietana będzie ciepła cały czas ją mieszając, inaczej śmietana się zwarzy).

Przepis

Śmietanę dodać do sosu i pogotować sos jeszcze kilka minut od zagotowania. Po ściągnięciu sosu z palnika dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kotleciki serwować polane sosem.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm