Trwa ładowanie...
d2hdg1x
08-08-2017 13:19

Kotlety z kalafiora. Smakowity patent na bezmięsny obiad

Przepis

Złocista skórka i mięciutki środek. Kotlety z kalafiora to pyszne i niedrogie danie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać z ulubioną sałatką lub dipem czosnkowo-ziołowym.

d2hdg1x
3.6
(29 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 kalafior,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 cebula cukrowa,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżki tartego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • mielona papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.
Przepis

Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Wrzuć je go osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut (ma być al dente). Odcedź i przełóż do dużej miski. Rozdrobnij widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pokrój w drobną i zeszklij na oleju. Dodaj do kalafiora. Koperek posiekaj. Dodaj pozostałe składniki – jajka, bułkę tartą, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser. Wyrób. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotlety z kalafiora. Smakowity patent na bezmięsny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

46
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hdg1x
d2hdg1x
d2hdg1x
d2hdg1x
Więcej tematów
d2hdg1x