Trwa ładowanie...
dkpbtxa

Nic się nie zmarnuje. Wegańskie kotlety z czerstwego pieczywa

Przepis

Pyszne, sycące i bez jajek. Tak w kilku słowach można scharakteryzować te kotlety. Osoby, które jednak nie wyobrażają sobie życia bez jajek mogą dodać 1 sztukę w zamian za kleik z lnu i wody.

1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Anna Lesz
Źródło: Anna Lesz
Składniki
  • 250 g czerstwego pszennego chleba
  • 1 szkl. dowolnego mleka + 2 łyżki wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka zmielonego lnu + 2 łyżki wody
  • 1 marchewka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść prażonych nasion słonecznika
  • sól, pieprz, słodka papryka i majeranek do smaku
  • olej do smażenia
Przepis
  • Chleb połam i namocz w letniej wodzie z mlekiem, tak, by pieczywo było całe zamoczone. Całość odstaw na 15 minut, a następnie odsącz.
  • Cebulę poszatkuj i podsmaż na tłuszczu na złoty kolor.
  • Masę chlebową zmiel razem z cebulą.
  • Dodaj pozostałe składniki, uformuj kotleciki i smaż je z obu stron na tłuszczu.

Przepis pochodzi z książki Anny Lesz "Bez marnowania. Kuchnia zero waste"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Nic się nie zmarnuje. Wegańskie kotlety z czerstwego pieczywa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dkpbtxa

Podziel się opinią

Share
dkpbtxa
dkpbtxa
dkpbtxa
dkpbtxa
Więcej tematów
dkpbtxa