Wegetariańskie kotlety z soczewicy
Smaczne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Bazą do przygotowania kotletów są m.in. rośliny strączkowe w tym soczewica. Nasiona soczewicy dostarczają solidnej dawki łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nich również dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także fosforu i żelaza.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Soczewicę moczymy (najlepiej przez noc), po czym gotujemy do miękkości ( ja gotuje w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej).
- Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zimnej i zblenderowanej soczewicy, dorzucając jajka i przyprawy oraz starty ser. Masa powinna być dość zwarta, nadająca się do formowania kotlecików, jeśli jest zbyt mokra, możemy dodać bułkę tartą.
- Uformowane mielone smażymy na maśle na zloty kolor.
- Ja podaje je najczęściej z gulaszem lub innym mięsnym sosem, ale każdy sos pasuje. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl