Wegetariańskie kotlety z soczewicy

Smaczne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Bazą do przygotowania kotletów są m.in. rośliny strączkowe w tym soczewica. Nasiona soczewicy dostarczają solidnej dawki łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nich również dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także fosforu i żelaza.

Wetariańskie kotlety z soczewicyWetariańskie kotlety z soczewicy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • masło
  • bułka tarta
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przepis

  • Soczewicę moczymy (najlepiej przez noc), po czym gotujemy do miękkości ( ja gotuje w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej).
  • Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zimnej i zblenderowanej soczewicy, dorzucając jajka i przyprawy oraz starty ser. Masa powinna być dość zwarta, nadająca się do formowania kotlecików, jeśli jest zbyt mokra, możemy dodać bułkę tartą.
  • Uformowane mielone smażymy na maśle na zloty kolor.
  • Ja podaje je najczęściej z gulaszem lub innym mięsnym sosem, ale każdy sos pasuje. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany