Trwa ładowanie...
d2ycrvq
oprac. Katarzyna Gileta

Wegetariańskie kotlety z soczewicy

Przepis

Smaczne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Bazą do przygotowania kotletów są m.in. rośliny strączkowe w tym soczewica. Nasiona soczewicy dostarczają solidnej dawki łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nich również dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także fosforu i żelaza.

d2ycrvq
2.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • masło
  • bułka tarta
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Przepis
  • Soczewicę moczymy (najlepiej przez noc), po czym gotujemy do miękkości ( ja gotuje w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej).
  • Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zimnej i zblenderowanej soczewicy, dorzucając jajka i przyprawy oraz starty ser. Masa powinna być dość zwarta, nadająca się do formowania kotlecików, jeśli jest zbyt mokra, możemy dodać bułkę tartą.
  • Uformowane mielone smażymy na maśle na zloty kolor.
  • Ja podaje je najczęściej z gulaszem lub innym mięsnym sosem, ale każdy sos pasuje. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Przepis dodał użytkownik Goplana

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wegetariańskie kotlety z soczewicy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
Więcej tematów
d2ycrvq