Wegetariańskie kotlety z soczewicy

Smaczne kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Bazą do przygotowania kotletów są m.in. rośliny strączkowe w tym soczewica. Nasiona soczewicy dostarczają solidnej dawki łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w nich również dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także fosforu i żelaza.

Wetariańskie kotlety z soczewicyWetariańskie kotlety z soczewicy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • masło
  • bułka tarta
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przepis

  • Soczewicę moczymy (najlepiej przez noc), po czym gotujemy do miękkości ( ja gotuje w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej).
  • Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zimnej i zblenderowanej soczewicy, dorzucając jajka i przyprawy oraz starty ser. Masa powinna być dość zwarta, nadająca się do formowania kotlecików, jeśli jest zbyt mokra, możemy dodać bułkę tartą.
  • Uformowane mielone smażymy na maśle na zloty kolor.
  • Ja podaje je najczęściej z gulaszem lub innym mięsnym sosem, ale każdy sos pasuje. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja