Ten przepis to hit internetu. Farsz z pierogów ruskich w roli głównej

Pierogi i naleśniki ruskie są każdemu znane. Czas więc na kotlety, czyli pyszne placki z gotowanych ziemniaków i twarogu. Mogą być pyszną propozycją na kolację lub stanowić samodzielne danie obiadowe.

Kotlety ruskieKotlety ruskie
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego

Przepis

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oleju.
  • Gorące ziemniaki ugnieść praską lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do nich usmażoną cebulę i doprawić solą, majerankiem oraz pieprzem.
  • Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich pokruszony twaróg oraz 1 jajko i dokładnie wyrobić masę.
  • Z masy za pomocą zwilżonych dłoni formować małe kotleciki i panierować je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i układać kotlety ruskie. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie wykładać na papierowy ręcznik.

Przepis

Podawać na gorąco z sałatką lub ogórkiem kiszonym czy domowym sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości