Ten przepis to hit internetu. Farsz z pierogów ruskich w roli głównej
Pierogi i naleśniki ruskie są każdemu znane. Czas więc na kotlety, czyli pyszne placki z gotowanych ziemniaków i twarogu. Mogą być pyszną propozycją na kolację lub stanowić samodzielne danie obiadowe.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego
Przepis
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oleju.
- Gorące ziemniaki ugnieść praską lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do nich usmażoną cebulę i doprawić solą, majerankiem oraz pieprzem.
- Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich pokruszony twaróg oraz 1 jajko i dokładnie wyrobić masę.
- Z masy za pomocą zwilżonych dłoni formować małe kotleciki i panierować je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i układać kotlety ruskie. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie wykładać na papierowy ręcznik.
Przepis
Podawać na gorąco z sałatką lub ogórkiem kiszonym czy domowym sosem grzybowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl