Ten przepis to hit internetu. Farsz z pierogów ruskich w roli głównej

Pierogi i naleśniki ruskie są każdemu znane. Czas więc na kotlety, czyli pyszne placki z gotowanych ziemniaków i twarogu. Mogą być pyszną propozycją na kolację lub stanowić samodzielne danie obiadowe.

Kotlety ruskieKotlety ruskie
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ½ łyżeczki majeranku suszonego

Przepis

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oleju.
  • Gorące ziemniaki ugnieść praską lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do nich usmażoną cebulę i doprawić solą, majerankiem oraz pieprzem.
  • Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich pokruszony twaróg oraz 1 jajko i dokładnie wyrobić masę.
  • Z masy za pomocą zwilżonych dłoni formować małe kotleciki i panierować je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i układać kotlety ruskie. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie wykładać na papierowy ręcznik.

Przepis

Podawać na gorąco z sałatką lub ogórkiem kiszonym czy domowym sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw