Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym

Delikatne i pyszne kotlety koperkowe w aromatycznym sosie koperkowym. Sos koperkowy doskonale pasuje również do ugotowanych na twardo jajek, ryby oraz dań warzywnych. Zamiast wody można dodać do niego bulion.

Kotlety z kalafiora w sosie koperkowymKotlety z kalafiora w sosie koperkowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg kalafiora
  • jajko
  • ½ małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • kulka sera mozzarella
  • łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Przepis

  • Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  • Cebulę drobno pokrój, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Kalafiora rozgnieć widelcem.
  • Dodaj do niego jajko, cebulę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj 12 małych kotletów.
  • Obtocz je w bułce tartej i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się przypiecze.
  • Przygotuj sos. W rondlu na małym ogniu stop masło. Do masła dodaj pełną łyżkę mąki. Mieszaj, by składniki się połączyły.
  • Do zasmażki, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę (powinno wystarczyć około 350 ml). Gotuj chwilę, aż powstanie gładka zawiesina.
  • Zdejmij z ognia.
  • Do gorącej zawiesiny dodaj śmietankę, dopraw solą i Kotlety z kalafiora polej sosem koperkowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru