Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym
Delikatne i pyszne kotlety koperkowe w aromatycznym sosie koperkowym. Sos koperkowy doskonale pasuje również do ugotowanych na twardo jajek, ryby oraz dań warzywnych. Zamiast wody można dodać do niego bulion.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- ½ kg kalafiora
- jajko
- ½ małej cebuli
- mały ząbek czosnku
- kulka sera mozzarella
- łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej
Sos koperkowy:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 50 ml śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz
- 4 łyżki posiekanego koperku
- Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Cebulę drobno pokrój, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Kalafiora rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego jajko, cebulę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj 12 małych kotletów.
- Obtocz je w bułce tartej i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się przypiecze.
- Przygotuj sos. W rondlu na małym ogniu stop masło. Do masła dodaj pełną łyżkę mąki. Mieszaj, by składniki się połączyły.
- Do zasmażki, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę (powinno wystarczyć około 350 ml). Gotuj chwilę, aż powstanie gładka zawiesina.
- Zdejmij z ognia.
- Do gorącej zawiesiny dodaj śmietankę, dopraw solą i Kotlety z kalafiora polej sosem koperkowym.
Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze