Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym

Delikatne i pyszne kotlety koperkowe w aromatycznym sosie koperkowym. Sos koperkowy doskonale pasuje również do ugotowanych na twardo jajek, ryby oraz dań warzywnych. Zamiast wody można dodać do niego bulion.

Kotlety z kalafiora w sosie koperkowymKotlety z kalafiora w sosie koperkowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg kalafiora
  • jajko
  • ½ małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • kulka sera mozzarella
  • łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Przepis

  • Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  • Cebulę drobno pokrój, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Kalafiora rozgnieć widelcem.
  • Dodaj do niego jajko, cebulę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj 12 małych kotletów.
  • Obtocz je w bułce tartej i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się przypiecze.
  • Przygotuj sos. W rondlu na małym ogniu stop masło. Do masła dodaj pełną łyżkę mąki. Mieszaj, by składniki się połączyły.
  • Do zasmażki, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę (powinno wystarczyć około 350 ml). Gotuj chwilę, aż powstanie gładka zawiesina.
  • Zdejmij z ognia.
  • Do gorącej zawiesiny dodaj śmietankę, dopraw solą i Kotlety z kalafiora polej sosem koperkowym.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca