Trwa ładowanie...
d3ijb85

Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym

Przepis

Delikatne i pyszne kotlety koperkowe w aromatycznym sosie koperkowym. Sos koperkowy doskonale pasuje również do ugotowanych na twardo jajek, ryby oraz dań warzywnych. Zamiast wody można dodać do niego bulion.

d3ijb85
2.3
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kulinarna Wiola
Źródło: Kulinarna Wiola
Składniki
  • ½ kg kalafiora
  • jajko
  • ½ małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • kulka sera mozzarella
  • łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku
Przepis
  • Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  • Cebulę drobno pokrój, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Kalafiora rozgnieć widelcem.
  • Dodaj do niego jajko, cebulę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj 12 małych kotletów.
  • Obtocz je w bułce tartej i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się przypiecze.
  • Przygotuj sos. W rondlu na małym ogniu stop masło. Do masła dodaj pełną łyżkę mąki. Mieszaj, by składniki się połączyły.
  • Do zasmażki, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę (powinno wystarczyć około 350 ml). Gotuj chwilę, aż powstanie gładka zawiesina.
  • Zdejmij z ognia.
  • Do gorącej zawiesiny dodaj śmietankę, dopraw solą i Kotlety z kalafiora polej sosem koperkowym.

Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3
Share
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
Więcej tematów
d3ijb85