Trwa ładowanie...
d3he04k
d3he04k

Kotlety z ciecierzycy pieczone. Sprawdzony przepis na obiad

Przepis

Kotlety z ciecierzycy to doskonały pomysł na bezmięsny obiad lub imprezową przekąskę. Świetnie smakują z sałatką lub domowym sosem czosnkowym. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

1.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Kotlety z ciecierzycy pieczone. Sprawdzony przepis na obiad
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej lub panieru z ciecierzycy
Przepis
  • Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na 8-12 godzin.
  • Następnie ugotuj ciecierzycę do miękkości (w razie potrzeby dolej wody). Posól pod koniec gotowania.
  • Odcedź ciecierzycę (wodę zachowaj) i jeszcze ciepłą ciecierzycę zblenduj, ale niezbyt na gładką masę.
  • Rozdrobnioną ciecierzycę przełóż do miski. Natkę pietruszki posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszaj z ciecierzycą. Dodaj sos sojowy, 1-2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy i przyprawy. Wyrób gładką masę.
  • Masę podziel na 12 części. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
  • Zwilżonymi dłońmi uformuj okrągłe kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 20 minut na opcji góra-dół, aż się zrumienią. Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Kotlety z ciecierzycy pieczone. Sprawdzony przepis na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3he04k
d3he04k
d3he04k
d3he04k
Więcej tematów
d3he04k