Kotlety z ciecierzycy pieczone. Sprawdzony przepis na obiad
Kotlety z ciecierzycy to doskonały pomysł na bezmięsny obiad lub imprezową przekąskę. Świetnie smakują z sałatką lub domowym sosem czosnkowym. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 400 g suchej ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 duża czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duże jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej lub panieru z ciecierzycy
- Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na 8-12 godzin.
- Następnie ugotuj ciecierzycę do miękkości (w razie potrzeby dolej wody). Posól pod koniec gotowania.
- Odcedź ciecierzycę (wodę zachowaj) i jeszcze ciepłą ciecierzycę zblenduj, ale niezbyt na gładką masę.
- Rozdrobnioną ciecierzycę przełóż do miski. Natkę pietruszki posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj z ciecierzycą. Dodaj sos sojowy, 1-2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy i przyprawy. Wyrób gładką masę.
- Masę podziel na 12 części. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj okrągłe kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut na opcji góra-dół, aż się zrumienią. Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze