Kotleciki z musem warzywnym
Kotleciki roślinne, jesienne – któż ich nie lubi? A ten sos! Ten mus! Ten krem! Dzięki nim Małoletni pałaszuje, aż się kurzy, konkretną porcyjkę dyni (której – nawiasem mówiąc – nienawidzi) i w dodatku domaga się dokładki. Danie nie jest błyskawiczne (w najszybszej wersji wymaga poświęcenia godziny), ale naprawdę warto sprawdzić, czy to również wasza bajka. Nie wymaga dodatku jakiejkolwiek mąki, jest zatem naturalnie bezglutenowe, sycące, pełne warzyw, rozgrzewające. Zaopatrzcie się w zioła, składniki i do dzieła!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Sos:
- kapusta pekińska lub zwykła biała - 250 g
- dynia hokkaido lub inna - 250 g
- cebula, pokrojona w grubą kostkę - 4 szt.
- czosnek, posiekany - 5 ząbków
- świeży imbir - 2½ centymetra
- świeża kolendra lub zielona pietruszka - kilka listków
- goździki - 3 szt.
- kurkuma, mielona - 1 płaska łyżeczka
- cynamon, mielona - ½ łyżeczki
- kolendra, mielona - 1 łyżeczka
- kumin, mielony - 2 łyżeczki
- słodka papryka, mielona - 2 łyżeczki
- orzechy nerkowca - 4 łyżki
- liście kozieradki (opcjonalnie) - 2 kopiaste łyżki
- sól kamienna - 1–2 łyżeczki lub do smaku
- woda - 1 szklanka
- passata pomidorowa - 1 szklanka
- olej kokosowy - 1 łyżka
Kotleciki:
- ugotowana ciecierzyca (ekspresowo – ze słoika, nie z puszki) - 2 szklanki
- ziemniaki, starte na tarce o średnich oczkach - ok. 1½ szklanki
- posiekane pestki dyni - ½ szklanki
- czosnek - 3 ząbki
- kumin, kolendra, pieprz, ostra papryka, mielone - po 1 łyżeczce
- nasiona kuminu - 1 łyżeczka
- Na patelni podgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chwilę podsmaż.
- Dodaj wszystkie przyprawy, całość podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Następnie dorzuć grubo pokrojoną kapustę, dynię (hokkaido ze skórką), wlej szklankę wody i passatę.
- Duś całość pod przykryciem do średniej miękkości dyni (przez ok. 15–20 minut), następnie ostudź i zmiksuj z dodatkiem nerkowców.
- Gęsty kremowy sos dopraw solą do smaku, dodaj liście kozieradki, podgrzej. Posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
- Ugotowaną ciecierzycę przepłucz na sicie, włóż do blendera lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na niejednorodną masę, pełną niedużych grudek (nie miel na hummus, bo nie uda ci się uformować kotlecików). Następnie dodaj do niej starte na tarce ziemniaki, posiekane pestki dyni i przyprawy, oprócz nasion kuminu. Te podpraż na suchej patelni i dołóż do masy lekko podprażone i pięknie pachnące. Wymieszaj, dosól do smaku.
- Formuj nieduże okrągłe kotleciki, odkładaj na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 190 st. C przez minimum 30 minut.
- Podawaj z przygotowanym sosem.
Więcej przepisów na dania wzmacniające odporność znajdziecie w książce Iwony Zasuwy "Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze