Kotlety ziemniaczane z sosem serowym. Tanio i pysznie
Szybkie i proste danie obiadowe. Na dodatek na składniki nie wydasz fortuny. Kotlety ziemniaczane będą się świetnie komponować z sosem z sera pleśniowego - To zestawienie jest doskonałe. Jednak surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy również będą bardzo dobrym dodatkiem. Kotlety wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku - pisze Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 6 średnich ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko + 1 jako do panierki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oliwy + kilka łyżek do smażenia kotletów
- 1 cebula posiekana
- 2-3 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- bułka tarta
Sos:
- 150 g sera gorgonzola,
- 150-200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy do ziemniaków. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy boczek i podsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Jajko wbijamy do miseczki, bułkę tartą wysypujemy na talerz. Formujemy kotlety takie jak mielone. Panierujemy w jajku, bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Do małego rondelka wlewamy połowę kremówki, kroimy ser i wkładamy do śmietanki, mieszamy powoli, grzejąc, ale nie gotując. Kiedy ser się rozpuści i widzimy, że sos jest zbyt gęsty, dolewamy resztę śmietanki, podgrzewamy chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze