Trwa ładowanie...
d1l3kkt
11-09-2022 13:06

Kotlety ziemniaczane

Przepis

Kotlety ziemniaczane to prawdziwy hit! Doskonale pasują do sałatek, jako dodatek do mięsa lub do innych warzyw. Można użyć ich do przyrządzenia burgera i podać w picie lub bułce do hamburgerów – z sałatą, cienkimi plasterkami cebuli, pomidorem, ogórkiem i pysznym dressingiem. Panierowanie jest opcjonalne, ale zdecydowanie je polecam, bo daje wyjątkowo chrupiącą skórkę. Jeśli jednak nie masz na nie czasu, możesz pominąć ten krok.

d1l3kkt
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków – wystudzonych, obranych i tłuczonych
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka drobno posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 30 gramów startego parmezanu
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Panierka:

  • 1 jajko
  • 100 gramów bułki tartej
  • 10 gramów startego parmezanu sól i pieprz
Przepis
  • Do miski włóż ugotowane ziemniaki, jajka, czosnek, mąkę, zioła, parmezan, sól i pieprz . Lekko mieszaj, aż uzyskasz kleistą masę. Skosztuj jej i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
  • Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i ułóż je na blasze do pieczenia.
  • Przygotuj panierkę: w głębokiej misce wymieszaj jajko z odrobiną soli i pieprzu.
  • W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu.
  • Kotlety ziemniaczane zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Wyłóż na półmisek.
  • Kotlety smaż na średnim ogniu, na odrobinie oliwy z oliwek lub margaryny, przez 3–4 minuty z każdej strony .
  • Możesz odsączyć kotlety ziemniaczane na ręcznikach papierowych przed podaniem ich na półmisku. Jeżeli obawiasz się, że ostygną, trzymaj je w ciepłym piekarniku do momentu zaserwowania.

Przepis pochodzi z książki Iny Janine Johnsen, szwedzkiej blogerki kulinarnej, "Ziemniak. Wyznanie miłości"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kotlety ziemniaczane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l3kkt
d1l3kkt
d1l3kkt
d1l3kkt
Więcej tematów
d1l3kkt

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj