Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane to prawdziwy hit! Doskonale pasują do sałatek, jako dodatek do mięsa lub do innych warzyw. Można użyć ich do przyrządzenia burgera i podać w picie lub bułce do hamburgerów – z sałatą, cienkimi plasterkami cebuli, pomidorem, ogórkiem i pysznym dressingiem. Panierowanie jest opcjonalne, ale zdecydowanie je polecam, bo daje wyjątkowo chrupiącą skórkę. Jeśli jednak nie masz na nie czasu, możesz pominąć ten krok.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 500 gramów ugotowanych ziemniaków – wystudzonych, obranych i tłuczonych
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 50 gramów mąki pszennej
- 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
- 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka drobno posiekanej, świeżej natki pietruszki
- 30 gramów startego parmezanu
- 1⁄2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Panierka:
- 1 jajko
- 100 gramów bułki tartej
- 10 gramów startego parmezanu sól i pieprz
- Do miski włóż ugotowane ziemniaki, jajka, czosnek, mąkę, zioła, parmezan, sól i pieprz . Lekko mieszaj, aż uzyskasz kleistą masę. Skosztuj jej i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
- Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i ułóż je na blasze do pieczenia.
- Przygotuj panierkę: w głębokiej misce wymieszaj jajko z odrobiną soli i pieprzu.
- W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu.
- Kotlety ziemniaczane zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Wyłóż na półmisek.
- Kotlety smaż na średnim ogniu, na odrobinie oliwy z oliwek lub margaryny, przez 3–4 minuty z każdej strony .
- Możesz odsączyć kotlety ziemniaczane na ręcznikach papierowych przed podaniem ich na półmisku. Jeżeli obawiasz się, że ostygną, trzymaj je w ciepłym piekarniku do momentu zaserwowania.
Przepis pochodzi z książki Iny Janine Johnsen, szwedzkiej blogerki kulinarnej, "Ziemniak. Wyznanie miłości"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze