Trwa ładowanie...
d284iod
d284iod

Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe

Przepis

Grzyby na wigilijnej kolacji? Czemu nie. Wypróbuj przepis naszej czytelniczki na pyszne kotlety grzybowe. Smak kotlecików wzbogaci dodatek orzechów.

3.5
(2 głosy)
Oceń:
d284iod
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe
Składniki
  • 10 suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 3-4 kromki bułki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki masła
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka bułki tartej
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
Przepis

Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej). Bułkę namoczyć w śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju. Podawać jako dodatek do gorących dań rybnych i kapusty z grochem lub z grzybami

Przepis dodał użytkownik pati11185

Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d284iod

Podziel się opinią

Share
d284iod
d284iod

d284iod
d284iod
d284iod