Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe
Grzyby na wigilijnej kolacji? Czemu nie. Wypróbuj przepis naszej czytelniczki na pyszne kotlety grzybowe. Smak kotlecików wzbogaci dodatek orzechów.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 10 suszonych grzybów
- duża cebula
- 3-4 kromki bułki pszennej
- 2-3 łyżki śmietanki
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 3-4 łyżki masła
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- szklanka bułki tartej
- 2 jaja
- sól
- pieprz
Przepis
Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej). Bułkę namoczyć w śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju. Podawać jako dodatek do gorących dań rybnych i kapusty z grochem lub z grzybami