Kotlety z chleba. Sposób na czerstwe pieczywo
Każdy z nas nie raz zmierzył się z problemem czerstwego chleba. Co z nim zrobić? Wyrzucić? Jak wykorzystać? Kotlety z pieczywa są jednym z ciekawszych pomysłów na jego zastosowanie. Będą smaczną, sycącą i oryginalną przekąską w ciągu dnia.
Luiza Nowak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g czerstwego chleba
- 50 g bułki tartej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- pestki dyni
- koperek
- imbir
- olej
- sól
- pieprz
Przepis
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, po czym odkładamy do wystygnięcia. Chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku. Wyrabiamy ciasto, tak, aby nie było w nim kawałków pieczywa. Łączymy z jajkiem, bułką tartą, pestkami dyni oraz odrobiną koperku i imbiru. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni, aż do momentu, gdy po obu stronach będą miały chrupiącą skórkę. Możemy podawać z dipem i ulubioną sałatką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl