Kotlety jajeczne, zasmażana kapusta i pieczone ziemniaki
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca kotlety jajeczne z zasmażaną kapusta i pieczonymi ziemniaczkami. Prosty przepis i składniki, które z pewnością znajdziecie w swojej lodówce. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Kalorie: | pols |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Kotlety:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- szczypiorek do smaku
- sól i pieprz
- 1 surowe jajko
Zasmażana kapusta:
- 1 cebula
- pół główki poszatkowanej świeżej kapusty
- 3-4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekać, doprawić, dodać surowe jajko i wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać poszatkowana kapustę i dolać trochę wody, aby całość się dusiła, dodać również ziele i liść laurowy. Dusić do miękkości i odparowania wody. Na końcu doprawić i dodać koncentrat oraz koperek.
Ziemniaki w ulubionych przyprawach pieczone w opiekaczu beztłuszczowym.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze