Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir

Kotlety z warzyw i kaszy gryczanej

Przepis

Kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Przepyszne kotleciki przygotujemy z kaszy gryczane j i warzyw. Świetnie smakują z surówką lub sosem pieczarkowym. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

2.9
(7 głosów)
Oceń:
d3dblir
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kotlety z warzyw i kaszy gryczanej
Składniki
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g twarogu
  • 2–2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 por (jasna część)
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej, garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz
  • ponadto: panierka z ciecierzycy (gotowy produkt)
  • olej rzepakowy/kokosowy
Przepis

Kaszę ugotować w dużej ilości bulionu warzywnego. Odstawić. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Por, cebulę oczyścić i pokroić w krążki, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Chwilę dusić, aż warzywa zmiękną. Twaróg wymieszać z kaszą i startym serem pleśniowym. Dodać usmażony por, cebulę, paprykę. Wymieszać z jajkami i posiekaną natką. Przyprawić. Następnie formować owalne kotleciki. Każdy obtaczać w panierce z ciecierzycy i smażyć na rumiano z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym i dowolną sałatką.

Więcej pyszności znajdziecie w książce "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety z warzyw i kaszy gryczanej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
5
Share
d3dblir
d3dblir
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir