Kotlety z warzyw i kaszy gryczanej
Kotlety wcale nie muszą być z mięsa. Przepyszne kotleciki przygotujemy z kaszy gryczane j i warzyw. Świetnie smakują z surówką lub sosem pieczarkowym. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g twarogu
- 2–2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 por (jasna część)
- 50 g sera pleśniowego
- 2 wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie
- 1 łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej, garść posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz
- ponadto: panierka z ciecierzycy (gotowy produkt)
- olej rzepakowy/kokosowy
Przepis
Kaszę ugotować w dużej ilości bulionu warzywnego. Odstawić. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Por, cebulę oczyścić i pokroić w krążki, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Chwilę dusić, aż warzywa zmiękną. Twaróg wymieszać z kaszą i startym serem pleśniowym. Dodać usmażony por, cebulę, paprykę. Wymieszać z jajkami i posiekaną natką. Przyprawić. Następnie formować owalne kotleciki. Każdy obtaczać w panierce z ciecierzycy i smażyć na rumiano z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym i dowolną sałatką.