Kotleciki ziemniaczane z serem feta
Przepyszne i bardzo proste do zrobienia kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i sera feta. Są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Doskonale sprawdzą się na jarski obiad. Smakują na ciepło i na zimno. Można je też zabrać ze sobą do pracy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Kategoria przepisów: Kotlety
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
 - 25 dag sera feta
 - 40 dag cebuli
 - 2 jaja
 - 6 łyżek oliwy
 - sok z cytryny
 - 3 łyżki koperku
 - 3 łyżki natki pietruszki
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - sól
 - pieprz
 
Przepis
- Ziemniaki ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać rozgnieciony widelcem ser, drobno pokrojoną cebulę, koperek, natkę i jajka.
 - Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Utrzeć na jednolitą masę.
 - Wstawić do lodówki na 2 godz. Gdy masa zacznie gęstnieć, formować płaskie kotleciki, obtaczać je w mące i smażyć na oliwie z obu stron na złoto.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl