Kotleciki ziemniaczane z serem feta
Przepyszne i bardzo proste do zrobienia kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i sera feta. Są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Doskonale sprawdzą się na jarski obiad. Smakują na ciepło i na zimno. Można je też zabrać ze sobą do pracy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 25 dag sera feta
- 40 dag cebuli
- 2 jaja
- 6 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przepis
- Ziemniaki ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać rozgnieciony widelcem ser, drobno pokrojoną cebulę, koperek, natkę i jajka.
- Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Utrzeć na jednolitą masę.
- Wstawić do lodówki na 2 godz. Gdy masa zacznie gęstnieć, formować płaskie kotleciki, obtaczać je w mące i smażyć na oliwie z obu stron na złoto.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl