Kotlety warzywno-pieczarkowe

Czy kotlety zawsze muszą być zrobione z mięsa? Otóż nie – mogą również powstać z zupy – w tym wypadku z mrożonej zupy pieczarkowej podanej w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej lub białej kapusty.
Słowo "kotlet" sugeruje mięsną zawartość, ponieważ najczęściej spotykamy kotlety wieprzowe, wołowe, cielęce lub drobiowe. Ale kotlety można równie dobrze zrobić z ziemniaków, jajek, marchwi, itp. A nawet zupy, jak w niniejszym przepisie.

Kotlety warzywno-pieczarkoweKotlety warzywno-pieczarkowe

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Mrożoną zupę pieczarkową wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy aż zmiękną wszystkie warzywa. Całość odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy do ostygnięcia. Płatki owsiane zalewamy wrząca wodą i również osączamy (jeżeli wykorzystamy płatki owsiane zamiast błyskawicznych, to trzeba je będzie wcześniej ugotować). Warzywa miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy płatki owsiane, jajko i bułkę tartą. Całość mieszamy. Z przygotowanej w ten sposób masy formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotlety i równomiernie obtaczamy je w bułce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się