Kotlety warzywno-pieczarkowe
Czy kotlety zawsze muszą być zrobione z mięsa? Otóż nie – mogą również powstać z zupy – w tym wypadku z mrożonej zupy pieczarkowej podanej w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej lub białej kapusty.
Słowo "kotlet" sugeruje mięsną zawartość, ponieważ najczęściej spotykamy kotlety wieprzowe, wołowe, cielęce lub drobiowe. Ale kotlety można równie dobrze zrobić z ziemniaków, jajek, marchwi, itp. A nawet zupy, jak w niniejszym przepisie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Mrożoną zupę pieczarkową wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy aż zmiękną wszystkie warzywa. Całość odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy do ostygnięcia. Płatki owsiane zalewamy wrząca wodą i również osączamy (jeżeli wykorzystamy płatki owsiane zamiast błyskawicznych, to trzeba je będzie wcześniej ugotować). Warzywa miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy płatki owsiane, jajko i bułkę tartą. Całość mieszamy. Z przygotowanej w ten sposób masy formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotlety i równomiernie obtaczamy je w bułce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.