Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p

Kotlety warzywno-pieczarkowe

Przepis

Czy kotlety zawsze muszą być zrobione z mięsa? Otóż nie – mogą również powstać z zupy – w tym wypadku z mrożonej zupy pieczarkowej podanej w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej lub białej kapusty.
Słowo "kotlet" sugeruje mięsną zawartość, ponieważ najczęściej spotykamy kotlety wieprzowe, wołowe, cielęce lub drobiowe. Ale kotlety można równie dobrze zrobić z ziemniaków, jajek, marchwi, itp. A nawet zupy, jak w niniejszym przepisie.

4.0
(33 głosy)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kotlety warzywno-pieczarkowe
Shutterstock
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Mrożoną zupę pieczarkową wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy aż zmiękną wszystkie warzywa. Całość odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy do ostygnięcia. Płatki owsiane zalewamy wrząca wodą i również osączamy (jeżeli wykorzystamy płatki owsiane zamiast błyskawicznych, to trzeba je będzie wcześniej ugotować). Warzywa miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy płatki owsiane, jajko i bułkę tartą. Całość mieszamy. Z przygotowanej w ten sposób masy formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotlety i równomiernie obtaczamy je w bułce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Kotlety warzywno-pieczarkowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3edq5p

Podziel się opinią

1
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p