Trwa ładowanie...
d1bjxpi
23-07-2021 07:47

Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele

Przepis

Domowe falafele to sposób na oryginalną i smaczną przekąskę. Warto kombinować ze smakami i nie trzymać się sztywno proporcji i składu przypraw. Falafele podajemy z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-ziołowym. Przepis z bloga "Daylicooking".

d1bjxpi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
Przepis
  • Ciecierzycę namoczyć na noc (wody musi być dużo, ponieważ ciecierzyca ją wchłania).
  • Następnego dnia odlać wodę z namoczonej ciecierzycy, odsączyć ją i zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku (można również użyć malaksera).
  • Razem z ciecierzycą zmielić lub zmiksować obraną cebulę.
  • Pietruszkę i kolendrę opłukać, odsączyć i posiekać drobno.
  • Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli.
  • Do ciecierzycy dodać czosnek, pietruszkę, kolendrę, sodę oraz przyprawy i sól. Wszystko razem dobrze wymieszać, najwygodniej dłonią.
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, warto dodać do niej nieco wody, często wystarczą 2-4 łyżki.
  • Masę odstawić na 15-20 minut, aby smaki przegryzły się.
  • Następnie na dłoń nakładać około 1 łyżki masy i lekko ugniatając, formować nieduże kotleciki o grubości 1,5–2 cm. Odkładać je na talerz, blat lub deskę.
  • W głębszej patelni rozgrzać olej, powinno go być więcej, gdyż najlepiej smażą się w głębokim tłuszczu.
  • Wkładać partiami uformowane falafele i smażyć je na średnim ogniu z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj