Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele

Domowe falafele to sposób na oryginalną i smaczną przekąskę. Warto kombinować ze smakami i nie trzymać się sztywno proporcji i składu przypraw. Falafele podajemy z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-ziołowym. Przepis z bloga "Daylicooking".

Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafeleKotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Przepis

  • Ciecierzycę namoczyć na noc (wody musi być dużo, ponieważ ciecierzyca ją wchłania).
  • Następnego dnia odlać wodę z namoczonej ciecierzycy, odsączyć ją i zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku (można również użyć malaksera).
  • Razem z ciecierzycą zmielić lub zmiksować obraną cebulę.
  • Pietruszkę i kolendrę opłukać, odsączyć i posiekać drobno.
  • Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli.
  • Do ciecierzycy dodać czosnek, pietruszkę, kolendrę, sodę oraz przyprawy i sól. Wszystko razem dobrze wymieszać, najwygodniej dłonią.
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, warto dodać do niej nieco wody, często wystarczą 2-4 łyżki.
  • Masę odstawić na 15-20 minut, aby smaki przegryzły się.
  • Następnie na dłoń nakładać około 1 łyżki masy i lekko ugniatając, formować nieduże kotleciki o grubości 1,5–2 cm. Odkładać je na talerz, blat lub deskę.
  • W głębszej patelni rozgrzać olej, powinno go być więcej, gdyż najlepiej smażą się w głębokim tłuszczu.
  • Wkładać partiami uformowane falafele i smażyć je na średnim ogniu z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟