Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Rumiane kotlety ziemniaczane z pysznym i aromatycznym sosem grzybowym to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Przepis jest warty wypróbowania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 cebule
- ok. 10 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- masło klarowane i olej – do smażenia
Na sos:
- 300 g pieczarek (opcjonalnie kurek)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki
- 1 szklanka wody lub wywaru
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- Natka pietruszki do przybrania
Do wystudzonych ziemniaków dodać rozgnieciony czosnek, rozmącone jajko, gałkę, przesmażoną na maśle cebulę,bułkę tartą, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki starannie zagnieść na ciasto - w konsystencji powinno być takie, jak na kopytka. Masę odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie z masy uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
Grzyby i cebulę drobno pokroić, podsmażyć. Mąkę rozprowadzić w wodzie ze śmietaną. Zalać grzyby, doprawić do smaku. Smażyć kilka minut, do uzyskania oczekiwanej, gęstszej konsystencji. Kotlet podawać z sosem i posiekaną natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze