Trwa ładowanie...
d3hc0fv
17-07-2016 11:02

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Przepis

Rumiane kotlety ziemniaczane z pysznym i aromatycznym sosem grzybowym to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Przepis jest warty wypróbowania.

d3hc0fv
3.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • ok. 10 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • masło klarowane i olej – do smażenia

Na sos:

  • 300 g pieczarek (opcjonalnie kurek)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody lub wywaru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do przybrania
Przepis

Do wystudzonych ziemniaków dodać rozgnieciony czosnek, rozmącone jajko, gałkę, przesmażoną na maśle cebulę,bułkę tartą, sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki starannie zagnieść na ciasto - w konsystencji powinno być takie, jak na kopytka. Masę odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie z masy uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.

Grzyby i cebulę drobno pokroić, podsmażyć. Mąkę rozprowadzić w wodzie ze śmietaną. Zalać grzyby, doprawić do smaku. Smażyć kilka minut, do uzyskania oczekiwanej, gęstszej konsystencji. Kotlet podawać z sosem i posiekaną natką pietruszki.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
Więcej tematów
d3hc0fv