Trwa ładowanie...
d3jht2p
02-12-2022 09:14

Szukasz nowego przepisu na kotlety? Spróbuj pożarskich

Przepis

Chociaż niegdyś kotlet pożarski był modną potrawą na polskich stołach, dziś to jeden z zapomnianych klasyków. Nie ma nawet jednego oficjalnego przepisu na te drobiowe kotlety. Kotlety pożarskie możemy spotkać w różnych wersjach. Najczęściej są zrobione z mielonego mięsa kurczaka – piersi lub udek. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3jht2p
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła rozpuszczonego
  • 20 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • mąka pszenna do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
Przepis
  • Mięso kroję na mniejsze kawałki, czosnek obieram. Mięso, czosnek mielę w maszynce do mielenia mięsa. Jedno jajko oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam mikserem. Pozostałe jajka roztrzepuję widelcem i odstawiam na bok do panierki.
  • Do mięsa dodaję, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, rozpuszczone masło, pianę z białek i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuję kotlety owalne.
  • Każdy kotlet panieruję kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
  • Kotlety smażę na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe, podaję z buraczkami oraz ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szukasz nowego przepisu na kotlety? Spróbuj pożarskich
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jht2p
d3jht2p
d3jht2p
d3jht2p
Więcej tematów
d3jht2p