Szukasz nowego przepisu na kotlety? Spróbuj pożarskich
Chociaż niegdyś kotlet pożarski był modną potrawą na polskich stołach, dziś to jeden z zapomnianych klasyków. Nie ma nawet jednego oficjalnego przepisu na te drobiowe kotlety. Kotlety pożarskie możemy spotkać w różnych wersjach. Najczęściej są zrobione z mielonego mięsa kurczaka – piersi lub udek. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 podwójny filet kurczaka
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła rozpuszczonego
- 20 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- mąka pszenna do panierki
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
- Mięso kroję na mniejsze kawałki, czosnek obieram. Mięso, czosnek mielę w maszynce do mielenia mięsa. Jedno jajko oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam mikserem. Pozostałe jajka roztrzepuję widelcem i odstawiam na bok do panierki.
- Do mięsa dodaję, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, rozpuszczone masło, pianę z białek i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuję kotlety owalne.
- Każdy kotlet panieruję kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Kotlety smażę na rozgrzanym oleju.
- Gotowe, podaję z buraczkami oraz ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze