Kotlety schabowe w naleśnikowym cieście. Pyszności!
Tak pysznych kotletów jeszcze nie jedliście. Kotlety są bardzo soczyste, przykryte pierzynką z pieczarek, idealne na święta lub rodziny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szk. mąki pszennej
- 2 całe jajka
- ½ szk. mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy gyros
Składniki na kotlety:
- ½ kg schabu
- 1 cebula
- 1 kg pieczarek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 15 dag sera żółtego
- Do miski wsypuję mąkę, sól, przyprawę gyros, wbijam jajka, następnie mieszając wlewam stopniowo mleko.
- Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pierzem oraz solą. Mięso zanurzam w cieście naleśnikowym, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiam solą oraz pieprzem. Grzyby po usmażeniu rozkładam na każdym kotlecie.
- Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch kotletów.
- Blaszkę z kotletami przekładam do rozgrzanego piekarnika i zapiekam 10 minut w 180 st. C.
- Kotlety gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze