Zapiekane udka na młodej kapuście
Szukacie pomysłu na obiad? Polecamy soczyste kotlety z udek kurczaka podane na młodej kapuście. To takie proste, a smakuje niesamowicie. Korzystajmy z młodej kapusty, bo sezon jest krótki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 1 główka młodej kapusty
- 3 marchewki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżki przyprawy gyros
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso myję, osuszam, wyjmuję kości, rozcinam na kształt kotleta. Mięso doprawiam przyprawą gyros.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Kapustę kroję na dwucentymetrowe krążki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwą. Marchewki obieram, myję, ścieram na tarce o dużych, dodaję do marchwi majonez, ketchup i dokładnie mieszam. Masę marchewkową rozkładam na każdym krążku kapusty i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu na kapuście układam udka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl