Kotlety z jajek z kaszą
Kotlety z jajek można przygotować z kaszą perłową lub jaglaną. Jeżeli użyjemy kaszy jaglanej, należy ją sparzyć przed gotowaniem. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą, dodać pół łyżeczki soli, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
- 7 jajek ugotować na twardo. Jajka obrać, posiekać.
- Do kaszy dodać jajka, koperek lub szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajko i wymieszać.
- Uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl