Kotlety drobiowe z serem. Delikatne i miękkie
Nie ma delikatniejszego mięsa niż filet z kurczaka. Kotlety z dodatkiem sera są smaczne i soczyste, dosłownie rozpływają się w ustach. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Przekonajcie się sami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 20 dag sera żółtego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 pęczek szczypiorku
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Przepis
- Bułkę zalewam wodą i odstawiam na chwilę..
- Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki, mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję posiekany drobno szczypiorek, bułkę wcześniej namoczoną, odciśniętą z wody, żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Mięso doprawiam papryką ostrą oraz solą i dokładnie mieszam.
- Z mięsa robię kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl