Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
Soczyste i pyszne kotlety mielone z warzywami zanurzone aromatycznym sosie. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i sycący obiad, to trafiliście idealnie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- mąka pszenna do panierki
- 10 dag grzybów suszonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżka serka śmietankowego
- olej do smażenia
- 2 liści laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 12 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- Mięso przekładam, wbijam jajko, wsypuję majeranek, przyprawę gyros, sól, bułkę tartą, majeranek, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
- Cukinie obieram, kroję w drobną kostkę, ogórki kroję w drobno kostkę. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobną kostkę. Warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut.
- Z mięsa robię kotlety podłużne a w środku umieszczam farsz warzywno grzybowy.
- Kotlety obtaczam w mące pszennej, smażę na rozgrzanym oleju.
- Na drugą większą patelnię, wlewam dwie szklanki wody, dodaję suszone grzyby, gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, serek śmietankowy, wsypuję chili oraz sól. Chwilkę jeszcze gotuję.
- Sos łączę z kotletami. Podaję z ziemniakami i pozostałym farszem warzywno-grzybowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze