Kotlety z kurczaka z musztardą. Delikatne, miękkie i soczyste
Pyszne kotlety drobiowe, które są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Musztarda oraz pieczarki nadają im wyjątkowego smaku, a starty ziemniak sprawia, że kotlety są puszyste. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet kurczaka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 duże ziemniaki
- 8 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- 15 dag sera żółtego
- olej do smażenia
- sól, papryka ostra
Przepis
- Mięso oczyszczam z błonek, kroję bardzo drobno.
- Do mięsa wbijam jajko, dodaję musztardę, drobno pokrojone pieczarki, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę ostrą.
- Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o drobnych oczkach, łączę z mięsem.
- Masę mięsną dokładnie wyrabiam. Dłonie moczę w wodzie, biorę mięso i rozpłaszczam je w dłoniach.
- Na środku układam słupek żółtego sera i zlepiam mięsem. Formuję, tworząc kotleciki mielone.
- Kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.
- Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl