Trwa ładowanie...
d4gs0ei
04-01-2022 14:22

Kotlety mielone w sosie myślliwskim. Palce lizać

Przepis

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych przepysznym daniem z mięsa mielonego? Przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych proponujemy kotlety w pysznym aromatycznym sosie myśliwskim. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d4gs0ei
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchew
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

*Składniki na sos: *

  • 10 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 6 ogórków kiszonych
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 kostka grzybowa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ szk. śmietany 12 proc.
  • szczypta chili
Przepis
  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, dodaję obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Na koniec wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię podłużne kotlety, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Grzyby suszone zalewam wodą, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby drobno kroję a wodą z grzybów wlewam na większą patelnię. Dolewam jedną szklankę wody, dodaję kostkę grzybową i gotuję.
  • Kotlety po usmażeniu przekładam do gotującej się wody. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone grzyby. Usmażone grzyby przekładam do kotletów.
  • Następnie dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone, doprawiam solą oraz chili.
  • Do naczynia wsypuję mąkę pszenną, wlewam przecier pomidorowy i odrobinę wody letniej. Dokładnie mieszam i zagęszczam sos. Chwilkę gotuję, odstawiam na bok i wlewam śmietanę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety mielone w sosie myślliwskim. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gs0ei
d4gs0ei
d4gs0ei
d4gs0ei
Więcej tematów
d4gs0ei

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj