Kotlety mielone w sosie myślliwskim. Palce lizać
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych przepysznym daniem z mięsa mielonego? Przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych proponujemy kotlety w pysznym aromatycznym sosie myśliwskim. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- 1 marchew
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
*Składniki na sos: *
- 10 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- 6 ogórków kiszonych
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 kostka grzybowa
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ szk. śmietany 12 proc.
- szczypta chili
- Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, dodaję obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Na koniec wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię podłużne kotlety, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Grzyby suszone zalewam wodą, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby drobno kroję a wodą z grzybów wlewam na większą patelnię. Dolewam jedną szklankę wody, dodaję kostkę grzybową i gotuję.
- Kotlety po usmażeniu przekładam do gotującej się wody. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone grzyby. Usmażone grzyby przekładam do kotletów.
- Następnie dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone, doprawiam solą oraz chili.
- Do naczynia wsypuję mąkę pszenną, wlewam przecier pomidorowy i odrobinę wody letniej. Dokładnie mieszam i zagęszczam sos. Chwilkę gotuję, odstawiam na bok i wlewam śmietanę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze