Kotlety drobiowe z marchewką
Połączenie tych składników, to prawdziwe dzieło kulinarne. Soczyste i rumiane kotlety z piersi kurczaka zapiekane pod kołderką z warzyw i sera. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet kurczaka
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- bułka tarta do panierki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 10 dag sera żółtego, kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso myję, osuszam kroję w plastry, delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, panieruję w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki, pietruszki obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa solę, dodaję do cebuli i smażę.
- Po usmażeniu studzę, przekładam do naczynia, łączę z majonezem oraz ketchupem. Dokładnie mieszam, nakładam na każdy kotlet.
- Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, układam pokrojone na połówki pomidorki, posypuję wierzch kotletów. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl