Tradycyjne kotlety lwowskie. Przepis zdradza sama Magda Gessler
Kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji, które rozsławiła gwiazda "Kuchennych rewolucji". Smakują wybornie dzięki dodatkowi sera żółtego i masła, o czym może przekonać się każdy, kto ma ochotę zakosztować kuchni Magdy Gessler.
Czas przygotowania: |
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 40 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 kajzerka
- 2 żółtka
- 1 mała szalotka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
- Mięso wymieszać z serem, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, żółtkami i drobno posiekaną szalotką.
- Dodać masło oraz doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie wyrobić dokładnie.
- Formować podłużne kotlety i panierować je w bułce tartej.
- Smażyć na złoto na klarowanym maśle.
- Podawać z bukietem surówek i ziemniakami z wody.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze