Tradycyjne kotlety lwowskie. Przepis zdradza sama Magda Gessler

Kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji, które rozsławiła gwiazda "Kuchennych rewolucji". Smakują wybornie dzięki dodatkowi sera żółtego i masła, o czym może przekonać się każdy, kto ma ochotę zakosztować kuchni Magdy Gessler.

Kotlety lwowskie według Magdy GesslerKotlety lwowskie według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 40 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 kajzerka
  • 2 żółtka
  • 1 mała szalotka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Przepis

  • Mięso wymieszać z serem, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, żółtkami i drobno posiekaną szalotką.
  • Dodać masło oraz doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie wyrobić dokładnie.
  • Formować podłużne kotlety i panierować je w bułce tartej.
  • Smażyć na złoto na klarowanym maśle.
  • Podawać z bukietem surówek i ziemniakami z wody.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości