Tradycyjne kotlety lwowskie. Przepis zdradza sama Magda Gessler

Kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji, które rozsławiła gwiazda "Kuchennych rewolucji". Smakują wybornie dzięki dodatkowi sera żółtego i masła, o czym może przekonać się każdy, kto ma ochotę zakosztować kuchni Magdy Gessler.

Kotlety lwowskie według Magdy GesslerKotlety lwowskie według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 40 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 kajzerka
  • 2 żółtka
  • 1 mała szalotka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Przepis

  • Mięso wymieszać z serem, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, żółtkami i drobno posiekaną szalotką.
  • Dodać masło oraz doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie wyrobić dokładnie.
  • Formować podłużne kotlety i panierować je w bułce tartej.
  • Smażyć na złoto na klarowanym maśle.
  • Podawać z bukietem surówek i ziemniakami z wody.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja