Trwa ładowanie...
d2xe671
oprac. Karolina Rozmus

Tradycyjne kotlety lwowskie. Przepis zdradza sama Magda Gessler

Przepis

Kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji, które rozsławiła gwiazda "Kuchennych rewolucji". Smakują wybornie dzięki dodatkowi sera żółtego i masła, o czym może przekonać się każdy, kto ma ochotę zakosztować kuchni Magdy Gessler.

d2xe671
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 40 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 kajzerka
  • 2 żółtka
  • 1 mała szalotka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
Przepis
  • Mięso wymieszać z serem, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, żółtkami i drobno posiekaną szalotką.
  • Dodać masło oraz doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie wyrobić dokładnie.
  • Formować podłużne kotlety i panierować je w bułce tartej.
  • Smażyć na złoto na klarowanym maśle.
  • Podawać z bukietem surówek i ziemniakami z wody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjne kotlety lwowskie. Przepis zdradza sama Magda Gessler
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
3
Share
d2xe671

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xe671
d2xe671
d2xe671
d2xe671
Więcej tematów
d2xe671