Kotlety mielone z pieczarkami. Delikatne, miękkie i pulchne
Jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety mielone, proponujemy przygotować na obiad aromatyczne kotlety wieprzowe z dodatkiem duszonych pieczarek. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- ½ kg pieczarek
- 1 całe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- bułka tarta do panierki
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę.
- Jedną cebulę obieram, drobno kroję i dodaję do mięsa. Pieczarki myję, ogonki drobno kroję, dodaję do mięsa. Wyrabiam masę mięsną, formuję okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam w naczyniu.
- Obieram drugą cebulę, drobno kroję i smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażę około pięciu minut mieszając łyżką. Po tym czasie doprawiam pieprzem oraz solą.
- Usmażone grzyby układam obok kotletów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl